IndyCar

Indycar: Will Power wint in Baltimore. Titelstrijd met Franchitti naar hoogtepunt!

Penske-coureur Will Power reed voor de tweede achtereenvolgende week een perfecte wedstrijd. De Australiër reed andermaal een perfecte wedstrijd en het verschil met lijstaanvoerder Dario Franchitti bedraagt nog slechts vijf punten!


Tekst Willem J. Staat
Foto’s Indycar/Honda Racing USA

baltimore_gp
Will Power op weg naar zijn 15e Indycar-zege in Baltimore.


Power klasse apart in Baltimore
Penske-coureur Will Power was afgelopen weekend een klasse apart in Baltimore. In 85 starts behaalde hij maar liefst 27 Top 3 klasseringen en zijn 15e Indycar-overwinning. Van de 75 ronden tellende wedstrijd reed Power er maar liefst 70 op kop en moest slechts kortstondig de leiding afstaan aan de Spanjaard Oriol Servia. “Ik ben dan ook helemaal op” verklaarde Power na afloop. De Spanjaard Oriol Servia eindigde als tweede op 10.2096 secs. achterstand. Oriol Servia: “Power moest deze wedstrijd gewoon winnen, hij was gewoon sneller en maakt geen fouten.”

Ook een lange neutralisatie halverwege de wedstrijd voor een incident tussen Ryan Briscoe en Ryan Hunter Reay leverde voor Servia geen voordeel op. Power’s Penske-teamgenoot werd door de wedstrijdleiding wegens “vermijdbaar contact” naar de start van het veld terugverwezen. Maar liefst 11 auto’s stonden hierdoor op het verraderlijke circuit van Baltimore plotseling in de file. De Brit James Jakes was het enige onschuldige slachtoffer. “Het was een puinhoop maar je kon er ook niets tegen doen!”

Zowel Servia als Kanaan maakten van deze neutralisatie gebruik voor hun allerlaatste stop. Daardoor konden zij in de buurt van Power blijven, maar hadden vanwege het brandstofverbruik realistisch gezien weinig kans. Hoewel Power een uitstekende wedstrijd reed was de prestatie van Tony Kanaan des te indrukwekkender. De Braziliaan kwam afgelopen vrijdag plotseling zonder remmen te zitten en wist een serieuze crash te vermijden door de auto van Castroneves als afrempunt te gebruiken. Indien de Braziliaan dit niet gedaan had, dan waren consequenties waarschijnlijk veel ernstiger geweest.

Omdat het team genoodzaakt was om van het reserve-chassis gebruik te maken startte Kanaan vanuit 27e positie. Door een uitgekiende strategie eindigde hij uiteindelijk toch nog als derde. Tony Kanaan: “Het was niet bepaald een plezierritje, maar wij hebben ons goed hersteld. Oriol voelde zich kennelijk op zijn gemak want hij wist dat ik op dezelfde strategie zat. Will Power was onbereikbaar dus wij moesten voor een tweede of derde plek gaan.” Achter Kanaan eindigden de Ganassi-coureurs Dario Franchitti en Scott Dixon respectievelijk als vierde en vijfde. Danica Patrick pakte in haar derde voorlaatste Indycar-optreden nog de zevende plek.

tony_kanaan_baltimore
Indrukwekkende prestatie van Tony Kanaan in Baltimore! Van 27 naar 3. Chapeau!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet