Belcar

Belcar: Xavier Maassen in winnend team 24 Uur Zolder

110904_24u_zolder_podium
Succes voor vlnr Xavier Maassen, Francois Verbist, Enzo Ide en Bert Longin

Samen met zijn Belgische teamgenoten Francois Verbist, Enzo Ide en Bert Longin won Xavier Maassen de 33e editie van de 24 Uur van Zolder. Met de Audi R8 LMS van het Belgische W-Racing Team eindigde het kwartet voor de Prospeed-Porsche 996 en de Mercedes-Benz SLS AMG van het KRK-team, met onder anderen Dennis Retera aan boord. Xavier Maassen was bijzonder gelukkig met zijn overwinning: “Een prachtig succes! Winnen is altijd mooi, maar in dit geval is het extra bijzonder, omdat ik weet, dat ik zelf echt het verschil gemaakt heb.”

Tekst: René de Boer
Foto's: Jurgen Evers/PR


“We waren in een flinke strijd verwikkeld met de KRK-Mercedes”, vertelde Maassen. “In de ochtend, rond een uur of acht, begon het opeens te stortregenen, waardoor er op de hele baan aquaplaning was. Het was echt heel moeilijk om de auto op de baan te houden, maar in die omstandigheden was ik zo’n tien seconden per ronde sneller dan de Mercedes. Ik heb in die stint de maximale tijd gereden, ik zat drie uur lang in de auto, en in plaats van als tweede met een achterstand van een minuut, zoals ik begon, bracht ik de auto als leider met een minuut voorsprong terug. Dat was een mooi gevoel en uiteindelijk hebben we zo de overwinning behaald.”

110904_24uzolder_finish
Finish van de race, opnieuw succes voor het W-Racing Team

Tweede 24-uurszege in vijf weken

Voor het W-Racing Team van Vincent Vosse (die er in Zolder overigens zelf niet bij was, omdat hij voor het Frans GT-kampioenschap in Croix-en-Ternois racete) en René Verbist was het de tweede 24-uurszege in eigen land binnen vijf weken, want eind juli had het team al de andere Belgische lange-afstandsklassieker op Spa-Francorchamps gewonnen. Xavier Maassen ziet ook wel in dat het veld op Zolder een stuk minder sterk was, maar dat doet niets af aan zijn zege. “Zeker toen de rijders uit de Dutch Supercar Challenge na zes uur weg waren, was het veld niet zo groot, maar we hebben er wel hard voor gestreden. Het volledige Belcar-veld was hier toch aanwezig.”

Maassen hoopt dat dit succes voor hem een vervolg krijgt. “Dit seizoen rijd ik al voor Audi in de Belcar-serie. Hopelijk kan ik volgend jaar met het officiële team deelnemen in Spa, en het is nog steeds mijn doel om in 2015 de 24 Uur van Le Mans te winnen. Bij Audi zit ik daarvoor zeker op de goede plaats!”

110904_24uzolder_team
Het winnende team op Zolder

Uitslag:
1. Verbist/Ide/Longin/Maassen (Bel/Bel/Bel/Ned), Audi R8 LMS, 818 ronden in 24.00:41,819 (gem. 136,26 km/u)
2. Goossens/Soulet/Loix/Palttala (Bel/Bel/Bel/Fin), Porsche 996 GT3 RSR, op 18 ronden
3. Vanthoor/Retera/Wauters/Kumpen (Bel/Ned/Bel/Bel), Mercedes-Benz SLS AMG GT3, op 28 ronden
4. Makelberge/Kern/Van Hooydonk/Verbergt (Bel), Porsche 997 Cup, op 41 ronden
6. Mattheus/Redant/Bouvy/Kelders/Coens (Bel), Porsche 997 Cup, op 48 ronden
7. Lagrange/Derdaele/De Laet/Van Rompuy (Bel), Porsche 997 Cup, op 62 ronden
8. Cracco/Van Hover/Van Beurden/Glorieux/Langeberg (Bel/Bel/Bel/Ned), Porsche 997 Cup, op 85 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet