AUTO GP

AUTO GP: Haryanto en Afanasiev verdelen de buit in Valencia

De voorlaatste race van het AUTO GP seizoen werd dit weekend verreden tijdens het WTCC evenement op het circuit van Valencia. Kevin Ceccon leek vorige race in Oschersleben op de titel af te koersen. Echter, met een klinkende overwinning tijdens de eerste wedstrijd van het weekend in Valencia maakte Afanasiev de strijd om het kampioenschap weer spannend. De laatste race in Mugello zal nu bepalend zijn wie de titel op zijn naam schrijft: wordt het Ceccon, Afanasiev of toch Luca Filippi.

Het weekend begon met het opvallende nieuws dat AUTO GP volgend jaar de samenwerking met de WTCC organisatie verlengt en zelfs verder uitbreidt. Grootste verrassing hierbij is het feit dat de AUTO GP tevens samen met het WTCC zal afreizen naar Brazilië, de Verenigde Staten en Japan. Daarnaast zullen de live uitzendingen op Eurosport verder worden uitgebreid. De verwachting is een deelnemersveld van ongeveer 22 auto’s, waarbij de Nederlandse inbreng van MP Motorsport zal komen. Al met al een interessante ontwikkeling voor dit groeiende kampioenschap.

Terug naar Valencia, waar de eerste race van het weekend al op zaterdag werd verreden. Sergei Afanasiev deed in deze manche met verplichte pitstop de beste zaken en domineerde de wedstrijd van start tot finish. Luca Filippi probeerde een mindere kwalificatie goed te maken bij de start. De Italiaan opteerde voor een vroege stop, echter verloor veel tijd toen zijn pitcrew het rechterachterwiel niet gemonteerd kreeg. Een inhaalrace vanuit de achterhoede volgde. Dit was natuurlijk koren op de molen van Afanasiev, want de Rus reed nu onbedreigd naar de zege. Ceccon kon de schade nog enigszins beperken en kwam als derde over de finish. Daniël de Jong leverde de tweede helft van de race een mooi gevecht met Filippi, maar finishte uiteindelijk net achter hem.

Terwijl de temperaturen op zondag opliepen tot ver in de 30 graden stond de tweede AUTO GP race op het programma. Vanwege de ‘reversed grid’ mocht de ervaren rot Adam Carroll vanaf de pole vertrekken. Bij de start was Rio Haryanto er echter als een komeet vandoor en greep de leiding. Het bleek al snel dat Carroll alle zeilen bij moest zetten om zijn tweede positie te behouden. De rijder van Campos Racing leek problemen te hebben met de set-up van zijn auto en had handen en voeten nodig om Samuele Buttarelli achter zich te houden.

Terwijl inhalen met een AUTO GP bolide haast onmogelijk bleek op de smalle en bochtige omloop van Valencia, lukte het Daniël de Jong om zich op te werken richting de top 10. Wat goede gevechten met Di Sabatino en Dracone leverde hem bij het vallen van de finishvlag uiteindelijk de tiende positie op. Voorin het veld profiteerde Haryanto optimaal van het felle gevecht tussen Carroll en Buttarelli en won de race met een voorsprong van ruim 9 seconden op beide achtervolgers.

Uitslag race 1 – AUTO GP
Valencia – Zaterdag 3 september 2011
1. Sergei Afanasiev, 22 ronden in 32:18.625
2. Fabio Onidi, op 4.385
3. Kevin Ceccon, op 16.231
4. Fabrizio Crestani, op 16.532
5. Rio Haryanto, op 17.392

Uitslag race 2 – AUTO GP
Valencia – Zondag 4 september 2011
1. Rio Haryanto, 17 ronden in 24:42.401
2. Adam Carroll, op 9.479
3. Samuele Buttarelli, op 10.204
4. Adrien Tambay, op 11.597
5. Fabrizio Crestani, op 11.773
10. Daniël de Jong, 21.469
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet