Formido Swift Cup

Swift Cup:Mike Hesse debuteert tijdens Trophy op podium met zege

hesse_7181

Het gebeurt in de Formido Swift Cup vaker: rijders die hun allereerste autosportpodium direct opluisteren met een zege. Het lukte Mike Hesse tijdens de Trophy of the Dunes om deze fraaie prestatie neer te zetten. Enkele dagen voor zijn 17de verjaardag had de jeugdige Duitser voor zichzelf dus een fraai cadeau in petto!

Tekst: Marc Kok
Foto's: Klaas Norg, Co van der Gragt, Erik van der Schaaff en Bart Buijs

kiekens_snoeks_start_0955

480_hesse_3906

Het is zondagochtend, 4 september. Bij de start mogen de jeugdige tieners Jos Kiekens en Mike Hesse vanaf de eerste startrij vertrekken. De pas 16-jarige rookie Kiekens, die tijdens de Masters of F3 doorbrak met een dubbele zege, heeft dus de mogelijkheid om een mooie hattrick aan overwinningen te boeken. Voor Mike Hesse, die hele snelle (race)rondjes kan neerzetten, is het te hopen dat hij zijn zwakke punt (het vanaf de starting grid wegkomen) dit keer onder controle heeft.van_keulen_0522

Start
Het heeft ’s nachts flink geregend aan de Noord-Hollandse kust. Tijdens het vroege zondagse tijdstip van de eerste Suzuki-heat is het echter droog, al is de baan van Circuit Park Zandvoort nog wel bijzonder vochtig. Na het doven van de rode startlichten is Jos Kiekens het beste weg. Hij duikt als eerste de Tarzan-bocht in. De coureur van Certainty Racing Team wordt gevolgd door Sven Snoeks en Bart van Os, die direct aan Hesse zijn voorbijgegaan. Het 17 auto’s tellende veld is aardig weg, al is de manche voor Joost van den Akker helaas snel voorbij. Hij krijgt een tik van Mark van Keulen en eindigt in de grindbak van de Tarzan. Mike Hesse heeft zijn gebruikelijke opstartproblemen, want ook Marcel van de Maat is hem reeds in de aanvangsmeters voorbij gestoken.

schade_0542

Code rood
De Swift van Joost van den Akker staat dermate diep en gevaarlijk in het grind, dat de wedstrijdleiding besluit de rode vlag uit te hangen. De wielophanging aan de rechtervoorkant van de auto van de sympathieke Brabander is dermate krom, dat zijn monteurs Bas en Adriaan nog een flinke kluif hebben om de Suzuki voor de tweede race van later op de zondag weer wedstrijdklaar te krijgen. Ook de Swift van Van Keulen, die vanwege budgetproblemen twee weekenden afwezig was maar nu zijn (erg korte) rentree maakt, wordt weg getakeld door de marshals. De code rood-situatie betekent dat coureurs stapvoets richting de grid rijden, om met een vertraging van bijna twintig minuten opnieuw van start te gaan.

hesse_0979

Geluk
Mike Hesse heeft het geluk van de snelle code rood. De rijders gaan namelijk herbeginnen zoals de uitslag van de kwalificatie aangaf. Dat betekent dat hij weer vanaf P2 kan aanvangen en een herkansing krijgt om zijn mindere start van zojuist goed te maken. De 15 overgebleven bolides gaan helemaal opnieuw beginnen voor de complete raceafstand van 12 ronden. Waarbij de rijders dit weekend bij de Slotemaker-bocht te maken krijgen met de extra rechts-links-chicane.

Herstart
Jos Kiekens is wederom uitstekend weg en gaat voor Sven Snoeks de Tarzanbocht in. Mike Hesse beperkt de startschade nu met het verlies van slechts één plekje. Hij sluit aan als de nummer 3, waarna Bart van Os, Marcel van de Maat en Peter Schreurs volgen. Dit keer zijn alle rijders zonder schade goed weg.

maat_os_H5595

Van de Maat heeft er zin in, want hij heeft kampioenschapsleider Van Os al rap te pakken. De teamgenoten Kiekens en Snoeks hebben direct het tempo te pakken, want ze nemen rap afstand van Hesse. Het verschil bij de eerste doorkomst is reeds anderhalve tel.

ploeg_5534
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet