DTM

DTM: Mike Rockenfeller pakt eerste DTM-pole op Brands Hatch

Mike Rockenfeller start morgen vanaf de pole-position voor de zevende race van de DTM 2011. Op het 1,929 kilometer korte Indy-circuit van Brands Hatch, de kortste baan van het DTM-seizoen, reed de Duitse Audi-coureur in de vierde en beslissende kwalificatieheat met 42,090 seconden de snelste tijd. Voor de Le Mans- en Daytona-winnaar is het zijn eerste pole in de DTM, waarbij hij profiteerde van nog iets versere Hankook-banden dan de concurrentie. “Na mijn snelle ronde in Q3 gokten we erop dat dat genoeg zou zijn, dus ben ik de pits in gereden in plaats van nog een poging te starten. Dat is gelukt.” Naast Rockenfeller start Gary Paffett vanaf de tweede plaats, de tweede rij is met Martin Tomczyk en Jamie Green ook mooi verdeeld tussen Audi en Mercedes-Benz. Renger van der Zande kwalificeerde zich als 13e.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat

2011_dtm_rockenfeller_q
Mike Rockenfeller op weg naar de pole in Brands Hatch.

In de eerste kwalifictieheat raakte de Portugees Filipe Albuquerque in zijn derde ronde in Druids van de baan. Omdat zijn Audi vrij ongelukkig in de grindbak geparkeerd stond, bleef wedstrijdleider Sven Stoppe geen andere beslissing, dan de sessie voortijdig te laten afbreken. De resterende tijd van ongeveer zeven minuten werd bij de reguliere tijd van 14 minuten voor Q2 geteld en zoals altijd in zo’n geval gingen alle rijders automatisch door naar de tweede heat. Albuquerque had daar uiteraard niets aan: zijn auto was te zwaar beschadigd om nog te kunnen rijden.

2011_albuquerque_off_2
De auto van Albuquerque wordt weggetakeld. Overigens weigerde de Portugees
gedurende de rest van de sessie uit zijn auto te komen.


In de tweede sessie reed Ralf Schumacher de snelste tijd, gevolgd door Gary Paffett, Martin Tomczyk, Mike Rockenfeller, Miguel Molina, Jamie Green, Mattias Ekström en Bruno Spengler. Dat waren tevens de rijders die mochten deelnemen aan Q3. Voor Mortara, Engel, Vietoris, Scheider, Van der Zande, Jarvis, Frey, Coulthard en Stoddart was de kwalificatie ten einde. Renger van der Zande legde niet minder dan 22 ronden af, kwam uiteindelijk echter niet verder dan de 13e plaats, waarbij natuurlijk de onderlinge verschillen op Brands Hatch uitermate klein waren.

2011_dtm_green_q
Jamie Green op weg naar de snelste tijd in Q3.


Jamie Green reed de snelste tijd in Q3, gevolgd door Tomczyk, Rockenfeller en Paffett. Daarmee mochten deze rijders in de vierde heat nog één snelle ronde draaien om de verdeling van de plaatsen op de eerste twee rijen te bepalen. Daarachter eindigden Ekström, Spengler, Schumacher en Molina op de plaatsen vijf tot en met acht. Spengler start morgen in de race overigens niet als zesde, maar als achtste, omdat hij in de vrije training een band uit een oudere set van de Nürburgring gebruikt had, die zijn team voor Brands Hatch opnieuw had moeten aanmelden, wat echter om welke vage reden dan ook niet was gebeurd. De sportcommissarissen besloten, Spengler hiervoor twee plaatsen naar achteren te zetten. In de vierde en laatste sessie reed Mike Rockenfeller met versere banden dan zijn concurrenten een uitstekende ronde, die door de anderen niet meer werd overtroffen. Daarmee mag Rockenfeller voor het eerst in zijn DTM-loopbaan vanaf de pole starten.

2011_renger_v.d._zande
13e startplek voor Renger van der Zande.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet