Formule 1

Formule 1: Kalender 2012, Hamilton bekent schuld, Heidfeld exit en Britse kamervragen

webber_lege_tribunes

De definitieve Formule 1-kalender van 2012 is gepresenteerd en zoals verwacht staat de Grand Prix van Turkije er volgend jaar niet meer op. Amerika staat dat wel, als nieuwkomer, evenals Bahrein dat terugkeert en India, dat dit jaar al debuteert. In 2013 lijkt ook Paul Ricard terug te komen; de Grand Prix van Frankrijk zal dan waarschijnlijk om het jaar moeten afwisselen met België.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Red Bull

Turkije moet plaatsmaken
Deze week werd de definitieve kalender voor 2012 bekendgemaakt. Er staan volgend jaar twintig races op het programma, inclusief de nieuwe Grand Prix van Amerika en de dit jaar afgelaste Grand Prix van Bahrein. Hiervoor moet één race wijken en dat is de Grand Prix van Turkije. Het gloednieuwe circuit in Istanbul werd in 2005 in gebruik genomen, maar ondanks de aardig leuke baan werd de race met name bekend door de lege tribunes. Na zeven jaar racen verlaat de Formule 1 Istanbul weer en ligt daar zo’n duur circuit te kijken.

Komt Frankrijk terug?
Met Turkije verdwijnt er weliswaar een aardig circuit, maar het is toch een dertien-in-een-dozijn-baan die we niet zo hard zullen missen. Unieke circuits als Spa-Francorchamps zijn nog schaars, maar wederom moeten we ons zorgen maken om dit circuit in de Ardennen. Het lijkt er namelijk op dat Spa vanaf 2013 om het jaar moet gaan afwisselen met Paul Ricard, dat de terugkeer van de Grand Prix van Frankrijk moet hosten. Geldzorgen lijken Spa immer parten te spelen en dat is zonde. Er staan immers wel saaiere Grands Prix op de kalender. (Valencia!)

India is er klaar voor
Op 30 oktober staat de allereerste Grand Prix van India op het programma. Het Buddh International Circuit is helemaal vanuit het niets opgebouwd, maar lijkt ruimschoots klaar te komen voor de Grand Prix. Charlie Whiting ging afgelopen week op inspectie en was “meer dan tevreden” over de progressie: “het overtrof de verwachtingen.”

Hamilton bekent schuld
McLarens verzekeringskantoor zal er niet blij mee zijn, maar niet voor het eerst dit jaar was Lewis Hamilton op Spa-Francorchamps weer bij wat schadegevalletjes betrokken. Op zaterdag ging hij in de clinch met Pastor Maldonado, die de McLaren-coureur ogenschijnlijk opzettelijk aanreed, op zondag crashte Hamilton uit de race nadat hij Kamui Kobayashi geen ruimte gaf. Teambaas Martin Whitmarsh vertelde na de wedstrijd nog dat het niet Hamiltons schuld was (hiermee de teamvrede bewarend), Hamilton stak echter de hand in eigen boezem: “Ik heb de herhalingen bekeken en was honderd procent schuldig. Ik gaf Kobayashi niet genoeg ruimte en dacht dat ik erlangs was”, zo tweette Hamilton. Eerlijk, maar het wordt toch echt tijd dat hij af en toe uit de problemen blijft.

Heidfeld definitief weg bij Renault
Nick Heidfeld hoorde vlak voor de Grand Prix van België dat hij dat weekend zou worden vervangen door Bruno Senna. Renault zou niet tevreden zijn over Heidfelds prestaties (en Senna had meer geld). Strijdbaar verklaarde Heidfeld nog in beroep te gaan en na de GP van Italië weer te willen racen. Dit hoger beroep is er uiteindelijk niet gekomen: Heidfeld en Renault hebben een schikking getroffen en scheiden per direct hun wegen. Senna, die in Spa imponeerde met een zevende startplaats, zal het seizoen dus afmaken bij Renault.

Britse kamervragen
Er ging enkele weken geleden een shock door de paddock en de wereld, toen bleek dat de BBC vanaf volgend jaar nog maar de helft van de races gaat uitzenden; de andere helft wordt gedaan door betaalzender Sky. De paddock blijft toch een grotendeels Britse aangelegenheid en dus wordt er aan zulk nieuws iets meer ruchtbaarheid gegeven dan aan de overstap van RTL naar SBS en vice versa, van enkele jaren geleden.

Maar bij paddockpraat bleef het niet, het Britse lagerhuis is zich zelfs met de zaak gaan bemoeien. De F1 draait dit jaar namelijk recordcijfers op de BBC en Sky is een betaalzender. Formule 1-minnend Engeland kwam in opstand en nu zijn BBC-directeur Mark Thompson én Bernie Ecclestone op het matje geroepen in het House of Commons. Minister Don Foster is namelijk van mening dat de fans en het recht hebben om Formule 1 op een niet-betaalzender te kunnen bekijken.

De BBC kon wegens bezuinigingen de Formule 1 volgend jaar niet meer betalen, maar het verhaal gaat dat het wilde voorkomen dat de F1 naar een andere vrije zender zou gaan en dat ze er daarom zelf voor hebben gezorgd dat het nu deels achter de decoder verdwijnt. Deze lezing wordt zelfs door Bernie Ecclestone onderschreven, die verklaarde met ITV en Channel 4 te hebben gesproken, maar niets kon uitrichten omdat de BBC nog tot en met 2014 de rechten heeft en zelf met Sky op de proppen kwam. Ecclestone heeft altijd verklaard dat Formule 1 niet achter de decoder mag verdwijnen en nu gebeurt dit nota bene in Engeland. Maar nu de regering zich ermee gaat bemoeien zal het verhaal vast nog een staartje krijgen. We volgen het op de voet.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet