IndyCar

Indycar: Team Penske oppermachtig in Sonoma. Teleurstellend resultaat Ho Pin Tung

Team Penske was in Sonoma oppermachtig. Voor het eerst sinds 17 jaar behaalde het team van Roger Penske weer een drievoudige zege. Will Power domineerde volledig en pakte zijn 14e Indycar-zege. Voor Ho Pin Tung verliep het roadcourse debuut wat minder fortuinlijk.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA

power_sonoma_zege
14e Indycarzege voor Will Power. Gaat de Penske-coureur Dario Franchitti van de titel
afhouden?

Team Penske oppermachtig in Sonoma
Sinds Nazareth 1994 had Team Penske geen drievoudige zege meer behaald. Paul Tracy, Al Unser Jr. en Emerson Fittipaldi behaalden toen de laatste drievoudige zege voor Team Penske. Het team van Roger Penske bezette tijdens de kwalificatie de eerste drie startplekken. Will Power: “ Voor de wedstrijd zei ik dat indien wij zouden eindigen zoals we gestart zijn, het een perfect weekend zou worden! Nu hebben we een mooie kans op de titel. Er staan nog twee roadcourses en twee ovals op de kalender.”

Van de 75 ronden tellende wedstrijd lag Power er maar liefst 71 op kop. Alleen een neutralisatie voor het incident van Ho Pin Tung negen ronden voor het einde deed de positie van Power even wankelen. Teamgenoot Helio Castroneves zette de Australiër aan het slot van de wedstrijd behoorlijk onder druk. Ook voor het Ganassi-Team was het optreden van Team Penske gewoon te sterk. Dario Franchitti eindigde als vierde.

Franchitti: “Soms moet je met dit soort dagen genoegen nemen. Ik moest alle zeilen bijzetten om de Penske-auto’s te kunnen bijhouden!” Zes weken geleden beschikte de Schot nog over een comfortabele voorsprong in het kampioenschap. Met nog vier races te gaan bedraagt het verschil tussen Franchitti(475) en Power(449) nog maar 46 punten.

Will Power: “Het is natuurlijk van onschatbare waarde om zulke teamgenoten te hebben die van Dario de punten wegsnoepen. Nu we een beetje momentum hebben verwacht ik van hun hetzelfde voor de volgende vier wedstrijden.”

Hoewel er in 2009 na een crash met Nelson Philippe bijna een einde kwam aan de carrière van Will Power, is het toch één van zijn favoriete circuits. Vorig jaar pakte hij eveneens de pole en de zege.
 
Will Power:
“Tussen mij en deze baan klikt het gewoon. En het was natuurlijk erg comfortabel om Helio en Ryan bij de laatste herstart achter mij te hebben. Beiden kun je gewoon vertrouwen!”

Ook teamgenoot Ryan Briscoe bevestigde de intenties van Team Penske voor de resterende wedstrijden. “Wij eindigden zoals we gestart waren. Om het kampioenschap voor dit team te winnen zullen we Dario achter ons moeten houden.” aldus de Australiër.

hpt_beginfase
In het eerste wedstrijdgedeelte deed Ho Pin Tung het uitstekend.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet