Formule 2

GP2: Filippi wint sprintrace. Weer dramarace voor Giedo van der Garde

filippi_podium
Foto: GP2series.com

Luca Filippi reed naar zijn tweede zege dit seizoen op Spa-Francorchamps. De Italiaan startte vanaf de vijfde startplaats en na een heftige race met veel inhaalmanouvres en een safety car periode wist de Scuderia Coloni coureur de winst te pakken voor Jules Bianchi en Josef Kral. Na al de pech voor Giedo van der Garde in de eerste race werd de sprintrace ook een drama. Er ging zo'n beetje alles fout wat er fout kon gaan.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: Frits van Eldik

Na het doven van de startlichten was het poleman Jozef Kral die het snelste weg was. Maar verrassend genoeg was het Johnny Cecotto die vanaf de negende startpositie als tweede de La Source hairpin uitkwam. De rijder uit Venezuela koos voor de drogere rechterzijde van het wegdek en passeerde Fairuz Fauzy aan de binnenkant van de bocht op weg naar de tweede plaats. De als vijfde gestartte Filippi haalde zowel Dani Clos als Fairuz Fauzy in en lag al op een derde plaats na de eerste ronde.

Kral had in de beinfase alles onder controle en nam een voorsprong van 2.9s op Cecotto die flink moest verdedigen om Filippi achter zich te houden. Achter dit strijdende duo was de actie wellicht nog intenser. Bianchi was prima op weg en pakte Clos bij het uitremmen voor de Busstop.

In de zevende ronde lukte het Filippi eindelijk om Cecotto te passeren en was de snelste op de baan. De safety car kwam de baan op na een enorme crash van Fabio Leimer die op hoge snelheid achterwaarts in de vangrail klapte bovenaan Eau Rouge. De Zwitser stapte ongedeerd uit de zwaar beschadigde wagen.

Na de herstart pakte Kral opnieuw de leiding maar Filippi passeerde hem na Eau Rouge en reed naar de overwinning. Achter hem kon Cecotto het hoge tempo niet bijbenen en viel steeds verder terug. Bianchi passeerde Kral in de laatste ronde en reed naar de tweede plaats. Ook kwam Kral nog onder druk te staan van de nieuwe kampioen Grosjean maar wist zijn derde plaats te behouden.

Door de overwinning van Filippi steeg de Italiaan naar de vijfde plaats in het kampioenschap. Slechts negen punten achterstand op tweede man Giedo van der Garde die in dit rampzalige weekend geen punt wist te behalen. Ook Pic op een vierde plaats maakt nog kans op de tweede stek. Bianchi had een prima Belgisch weekend met twee 2de plaatsen en staat nu derde met slechts 1 punt achterstand op Van der Garde. De twee races op Monza zullen de beslissing geven wie als tweede achter Grosjean zich vice kampioen mag noemen.

480_giedo_1237

Een weekend om snel te vergeten
"Wat een dramatisch weekend was dit", zei Van der Garde. "Ik had een goede start, maar werd in de eerste bocht afgesneden, waardoor mijn voorvleugel eraf werd gereden. Ik moest de pits in voor een nieuwe, waarna een stuk van een andere auto mijn achtervleugel doormidden beukte. Dus ik reed de helft van de tijd met een kapotte achtervleugel. Laten we dit weekend maar snel vergeten."

480_giedo_1872

Uitslag race 2:
1. L. Filippi Scuderia Coloni 18 ronden in 39:34.834
2. J. Bianchi Lotus ART +4.476
3. J. Král Arden International +6.857
4. R. Grosjean DAMS +7.685
5. S. Bird iSport International +8.993
6. D. Clos Racing Engineering +12.952
7. E. Gutiérrez Lotus ART 1 +14.364
8. J. Cecotto Ocean Racing Technology +19.360
9. B. Hartley Ocean Racing Technology +19.634
10. D. Valsecchi Caterham Team AirAsia +20.192
20. G. Van Der Garde Barwa Addax Team +29.374

_g7c2678
Foto: GP2Series.com

Stand
1. R. Grosjean 83 kampioen
2. G. Van Der Garde 49
3. J. Bianchi 48
4. C. Pic 42
5. L. Filippi 40
6. S. Bird 37
7. D. Valsecchi 30
8. D. Clos 30
9. C. Vietoris 26
10. M. Ericsson 25
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet