Formule 1

Formule 1: Toch weer Vettel op Spa-Francorchamps

vettel

Na een korte droge periode zonder overwinningen heeft Sebastian Vettel de Grand Prix van België gewonnen. De Red Bull-rijder had veel problemen met zijn banden, maar toch kon niemand hem het vuur aan de schenen leggen. Mark Webber begon de race weer eens een met een beroerde start, maar rukte daarna goed op en beklonk uiteindelijk de dubbelzege van Red Bull. Jenson Button moest nog meer oprukwerk doen, maar vanaf de dertiende startplaats reed de Brit naar het podium.

Tekst: Daan Jeuken

Bandenzorgen
Een poleposition is Sebastian Vettel niet vreemd, maar in Spa-Franchorchamps is de Duitser er niet gerust op. Hij heeft namelijk al blaren op zijn voorbanden en dat is niet prettig. De rijders die Q3 hebben gereden, en dan met name Vettel, hebben nog geprobeerd te regelen op nieuwe banden te mogen starten of de camber te veranderen, maar regels zijn regels.

Rosberg start fantastisch
Bij de start zijn we heel veel rook van de Mercedes van Nico Rosberg komen en hij zal niet kunnen wachten tot de start plaatsvindt. De rook weerhoudt hem er echter niet van om fantastisch van start te gaan. Vanaf p5 is hij Mark Webber zo voorbij, Webber heeft voor de zoveelste keer een dramatische start. Rosberg heeft de goede lijn en pakt in La Source de tweede plaats, voor de eveneens goed gestarte Felipe Massa. Rosberg heeft er echter nog niet genoeg van, hij kruipt door Eau Rouge naar de staart van Vettel en pakt in Les Combes buitenom de leiding.

In het middenveld hebben de twee verrassende kwalificeerders minder fortuin. Bruno Senna remt te laat en rijdt tegen Jaime Alguersuari aan. Die raakt aan de andere kant Fernando Alonso en daarbij breekt Alguersuari’s wielophanging af. De Spanjaard moet de strijd al in de eerste bocht staken, de Braziliaan moet een pitstop maken en valt terug naar achteren.

Alonso maakt veel goed
Fernando Alonso was niet blij met zijn achtste startplaats, maar als snelste op de baan maakt hij snel veel goed. Hij zit inmiddels op de staart van Hamilton en pakt hem vanuit de slipstream.

Vettel is te snel
Nico Rosberg kan niet lang van zijn leidende positie genieten, want Vettel is duidelijk sneller. Na twee ronden achter de Mercedes vindt de Duitser het wel welletjes en pakt hij de leiding terug.

Gevecht om p2-p5
Ook de Ferrari’s zijn sneller dan Rosberg, maar die geeft zijn positie niet zomaar prijs. Massa valt aan in Les Combes, maar wordt afgewimpeld door Rosberg. Dit verschaft Alonso de mogelijkheid om zijn teamgenoot aan te vallen. Alonso duikt aan de binnenkant, maar gaat te diep de bocht in. Massa valt weer terug aan, maar Alonso drukt zijn teamgenoot naar buiten. Nu moet Massa even liften en dat is dan weer een kans voor Hamilton. Die heeft nooit twee kansen nodig en dus pakt hij p4. Alonso jaagde op p2 en heeft nu p5.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet