Formule 2

GP2: Giedo van der Garde kent dramatische middag in België. Grosjean kampioen

giedo_zaterdag

Het was een fantastische dag voor zowel Christian Vietoris als Romain Grosjean in Spa: De Duitser reed onder moeilijke omstandigheden naar zijn eerste overwinning van het seizoen.De Fransman pakte terecht de zevende GP2 titel na zijn derde plaats van vandaag en de pech van zijn directe tegenstander Giedo van der Garde. De McGregor coureur werd na de start door Esteban Gutierrez van de baan gedrukt en moest als laatste de race vervolgen. Daarna kwamen er problemen met de motor en uiteindelijk reed Rodolfo Gonzalez, tijdens de safety car periode, vol op de achterkant van zijn wagen. Hoe veel pech kan je hebben. Desondanks is Grosjean de terechte kampioen van 2011. De Fransman was een maatje te groot voor de concurrentie en zal naar alle waarschijnlijkheid het stoeltje over nemen van Bruno Senna bij het Formule 1 team van Lotus Renault.

De meeste actie gebeurde achter de safety car. Grootste slachtoffer werd Stefano Coletti die achterop een langzame wagen reed van Mikhail Aleshin. De bolide van Coletti koos het luchtruim en kwam met een harde klap weer terug op het wegdek. Colletti brak twee rugwervels na dit vervelende incident en zal dit seizoen niet meer racen.

Giedo geen kampioen
Giedo van der Garde kan dit jaar geen kampioen meer worden in de GP2-klasse. De Nederlander zag zijn strijd op het circuit van Spa-Francorchamps niet beloond worden en moest na een serie incidenten uiteindelijk opgeven, toen hij tijdens een safety car-situatie vol werd geraakt door Rodolfo Gonzalez. Het betekent dat de Fransman Romain Grosjean de titel op zak heeft.

"Wat een vreselijke race", verzuchtte Van der Garde na afloop. "Ik startte vanaf de elfde plaats en lag in de eerste bocht al zesde, toen ik door Esteban Gutierrez naar buiten werd gedrukt, op het natte deel van het circuit. Ik was gelijk de controle kwijt en klapte in de banden. Ik kon doorrijden en eigenlijk ging dat gewoon heel goed. We waren constant de snelste en ik wist me op te werken naar de elfde positie, toen we problemen kregen met de motor. Daar moest ik een extra pitstop voor maken, waardoor ik wat plaatsen verloor."

"Het verhaal eindigde toen Gonzalez vol achter in m'n auto klapte onder de safety car. Een drama. Hopelijk kunnen we er in de tweede race nog wat van maken. Ik wil Romain Grosjean wel graag feliciteren met het behalen van de titel."

Uitslag race 1:
1. C. Vietoris Racing Engineering 24 ronden in 1:00:55.099
2. J. Bianchi Lotus ART +2.862
3. R. Grosjean DAMS +4.571
4. L. Filippi Scuderia Coloni +6.441
5. B. Hartley Ocean Racing Technology +11.614
6. D. Clos Racing Engineering +12.471
7. J. Král Arden International +17.391
8. F. Fauzy Super Nova Racing +18.906
9. A. Carroll Super Nova Racing +19.364
10. D. Valsecchi Caterham Team AirAsia +20.228
G. Van Der Garde Barwa Addax Team DNF
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet