Formule 1

Formule 1: Vettel pakt pole in tumultueuze kwalificatie

vettel_spray

Sebastian Vettel heeft in een tumultueuze kwalificatie de poleposition gescoord voor de Grand Prix van België. De regerend wereldkampioen bleef rustig tijdens de twee natte openingssessies en sloeg toe in de droge slotfase van Q3. Vettel versloeg Lewis Hamilton, die na Q2 nog werd aangereden door een gefrustreerde Maldonado. De derde plaats werd bemachtigd door Mark Webber, die vandaag jarig is en een contractverlening voor 2012 bezegelde. Zichtbaar zwaar teleurgesteld was Jenson Button, die door slechte communicatie zijn laatste run in Q2 liet schieten en morgen als dertiende moet starten. Pechvogel van de dag was echter Michael Schumacher, die op Spa zijn twintigjarige jubileum viert, maar al in de outlap van Q1 de bandenstapel in schoot vanwege een losgekomen achterwiel.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Red Bull

Slecht jubileum Michael Schumacher
Bij aanvang van Q1 is het dringen geblazen bij de uitgang van de pitstraat. De baan is vochtig, maar er lijkt nog meer regen op komst. Iedereen zal dus zo snel mogelijk een rondje willen rijden. In de haast is er bij Mercedes iets fout gegaan, want in de outlap van Michael Schumacher verliest hij zijn rechterachterwiel. Dat gebeurt op redelijk hoge snelheid en dus vliegt Schumacher de bandenstapel in. De recordkampioen zal zijn jubileumrace morgen dus als allerlaatste moeten aanvangen.

Met 23 auto’s op de baan droogt het asfalt snel op en dus is het zaak om te blijven rijden tot het weer gaat regenen. We hoeven echter geen grote verrassingen te verwachten, want de mannen achteraan zijn nog steeds seconden langzamer dan de kopmannen. De HRT’s en Virgins komen zelfs niet binnen de 107 procent, maar gezien de natte omstandigheden zal dat vandaag niet zo zwaar wegen.

Di Resta is het haasje
In de slotfase geloven de meeste rijders het wel, omdat het weer wat lijkt te zijn gaan regenen. Echt heel nat wordt het echter niet en Kovalainen en Kobayashi willen in het achterveld nog wel een gokje wagen. Dat loont, want bij het vallen van de vlag rijdt Kovalainen naar p16 en duwt hij Paul di Resta uit Q1. De Schot zit in de pits en kan dus niet meer reageren. Een domme keuze van Force India.

Trulli en Glock weten zich ook niet naar Q2 te rijden, maar zij blijven wel binnen de 107 procent. Thuisrijder D’Ambrosio, Liuzzi en Ricciardo doen dat niet, maar gezien de omstandigheden is de kans groot dat zij gratie krijgen. Hetzelfde zal gelden voor Michael Schumacher.

regen_pitstraat

Weer droog rijden
In de pauze tussen Q1 en Q2 heeft het weer wat geregend en dus kan het droog rijden van de baan in Q2 weer opnieuw beginnen. Zestien auto’s op de baan levert in ieder geval veel kijkplezier op voor de toeschouwers. Dat kijkplezier wordt verhoogd door Adrian Sutil, die in Raidillon (het bovenste gedeelte van de Eau Rouge-combinatie) op de natte kerbstone komt en linksaf de muur invliegt. Sutils schade is te overzien, zijn neus beschadigt en zijn achterwiel breekt af, maar Sutil kan in ieder geval niet verder. Er ligt echter redelijk wat rotzooi op de baan en dus wordt de rode vlag uitgehangen.

Met nog zeven minuten op de klok en de regen die op delen van de baan uit de hemel valt is er nog ruimte voor een uitlap en twee vliegende rondjes. Maar ook op het lange circuit van Spa-Francorchamps is het dringen geblazen met zeventien auto’s. Daar beklaagt Fernando Alonso zich over, al kan zijn team er ook niets aan doen.

Dat er nog veel te halen valt in Q2 bewijzen de Toro Rosso’s, die p1 en p4 pakken. Zij komen echter als eerste, als de koplopers komen pakken die hun vertrouwde plaatsen weer terug. Alleen Lewis Hamilton moet nog komen en hij zit in heel druk verkeer. Zijn eerste twee sectoren zijn heel goed, maar in de allerlaatste chicane komt hij zelfs in aanraking met Pastor Maldonado. Het loopt in eerste instantie met een sisser af, Hamilton pakt gewoon de snelste tijd en is dus veilig.

Maldonado neemt wraak
Hamiltons vliegende ronde werd dus bijna verpest door Maldonado, maar de Brit wrong zich er uiteindelijk langs. Dat vond Maldonado schijnbaar niet leuk en hij besluit wraak te nemen. Na de vliegende ronde laat Hamilton het gas los om zijn uitloopronde rustig af te werken. Maldonado gaat er langs, maar naast Hamilton rijdend rijdt Maldonado zomaar tegen Hamilton aan. Een belachelijke actie, die een rode kaart verdient.

Button zwaar teleurgesteld
Door het tumult rondom Hamilton, valt het bijna niet op dat ook zijn teamgenoot zwaar benadeeld is. Button heeft in de slotfase de vierde tijd gereden en komt de pits in. Hij had echter nog een ronde door gekund en terwijl iedereen zijn tijd nog verbetert sukkelt Button terug naar de pits. De dertiende plaats is uiteindelijk zijn deel en daar is Button zichtbaar teleurgesteld over. “Het was puur miscommunicatie; ik wist niet dat ik nog de brandstof had om een ronde door te stampen, anders had ik dat wel gedaan. We zitten het hele weekend in de top drie en dan sta ik hier nu met een dertiende startplaats.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet