Formule 1

Formule 1 Nieuwsflits: Heidfeld moet plaats maken, en meer…

senna_zitje_passen

Het mag dan wel zomervakantie zijn geweest in Formule 1-land, rustig zal het er nooit worden. Grootste nieuws in de aanloop naar de Grand Prix van België is dat Nick Heidfeld plaats moet maken voor Bruno Senna. En daar is Heidfeld niet blij mee... (Senna wel).

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Renault

Vervanger van vervanger
Nick Heidfeld werd dit jaar aangesteld als vervanger van de geblesseerde Robert Kubica. Renault wilde graag een ervaren man naast Vitaly Petrov, maar waar de Rus juist lijkt te schitteren bij de afwezigheid van zijn Poolse teamgenoot, heeft Heidfeld, op een podium in Maleisië na, weinig spannends laten zien. "Dat kan Senna ook nog wel", moeten ze bij Renault gedacht hebben. En dus werd besloten dat ‘het neefje van‘ vanaf Spa het stoeltje van Heidfeld mag overnemen. Dat is dan weer tegen het zere been van Heidfeld, die nu naar de rechter dreigt te stappen om daar te schermen met een contract tot het eind van het jaar. Bovendien zijn zijn matige prestaties slechts subjectief, want hij heeft twee punten meer gescoord dan Petrov. Dat ook Renault niet helemaal zeker is van de rechtmatigheid van deze move blijkt doordat ze Senna voorlopig alleen voor Spa en Monza hebben bevestigd.

Jubileum voor Schumacher
Michael Schumacher viert in Spa een jubileum. Het is vandaag, 25 augustus, precies twintig jaar geleden dat hij debuteerde in de Formule 1. In 1991 mocht hij in de Jordan, met de karakteristieke 7 Up sponsoring, plaatsnemen en hij maakte meteen naam met een zevende startplaats. De rest is geschiedenis, hij brak nagenoeg alle records, nam afscheid en is nu weer aan het tweede jaar van zijn comeback bezig. De oude meester zal bij zijn jubileum in Spa de generatiekloof wel even voelen; toen Schumacher debuteerde was Sebastian Vettel, de huidige wereldkampioen net vier jaar oud geworden. De kans is echter groot dat die jonge wereldkampioen zijn grote oude voorbeeld dit weekend wel voor zal blijven.

Ferrari wordt volgend jaar innovatief
Hoewel de wereldtitelstrijd nog niet gelopen is en met name Fernando Alonso en Lewis Hamilton nog hoop zeggen te hebben op de titel, heeft Stefano Domenicali verklaard dat het team zich vanaf nu voornamelijk gaat richten op de auto voor 2012. De regels zullen, op de uitlaten na, nauwelijks veranderen, waardoor de auto’s voor volgend seizoen voornamelijk doorontwikkelingen zullen zijn van de huidige bolides. “Maar ik heb de tekeningen voor volgend jaar gezien en die zien er innovatief uit. Volgend jaar moeten we vanaf de eerste race competitief zijn”, aldus de teambaas.

”De blindheid van de FIA”, door Gian Carlo Minardi
Gian Carlo Minardi, de oprichter van de vroegere renstal die zijn naam droeg, heeft weer eens van zich doen spreken. De Italiaan bracht een persbericht uit genaamd “De blindheid van de FIA”. Hierin doet hij uit de doeken dat hij van mening is dat de FIA de Formule 1 veel opener moet maken voor jonge jongens. “Dankzij de voorbereidende klassen worden de rijders al van jongs af aan klaargestoomd voor de Formule 1. Maar dan moeten ze vervolgens wel de kans krijgen om zich daar aan de grote jongens te meten. Teams zijn momenteel bang om te investeren in de jeugd, zeker omdat er maar zo weinig getest mag worden kiezen ze liever voor ervaren zekerheidjes. Daarom zou de FIA alle teams moeten verplichten de eerste vrijdagsessie van elk Grand Prix-weekend een jonge rijder te laten testen. Dat zou betekenen dat er elk raceweekend twaalf rookies in actie komen.”

Tom Cruise in een Red Bull
Nu we het toch over testrijders hebben… Red Bull had afgelopen week wel een heel opmerkelijke testrijder. Niemand minder dan Tom Cruise mocht zich verheugen op een ritje in de Formule 1-bolide van de energiedrankgigant. Daarbij werd hij ook nog eens professioneel begeleid door niemand minder dan David Coulthard, die met zijn tips de filmster op de baan van vier kilometer maar liefst elf seconden zag winnen op zichzelf. “Ik was onder de indruk van hoe snel hij leerde. Als je bekijkt hoe ingewikkeld een Formule 1-auto eigenlijk is, dan was het indrukwekkend hoeveel hij kon onthouden”, zo vertelde de Schot. Maar ach, wat is snel en ingewikkeld? In Top Gun vloog Tom Cruise toch al in een straaljager?
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet