NASCAR

NASCAR: Michigan-zege bezorgt Kyle Busch alvast plek in de Chase

Kyle Busch is dit jaar de eerste coureur die verzekerd is van een plek in de Chase. Zijn vierde seizoensoverwinning in Michigan was voldoende om hierin van een vaste plek verzekerd te zijn. Met nog twee wedstrijden te gaan, hebben nog dertien coureurs de kans om hierin een plaatsje te veroveren. Op 10 september a.s begint in Richmond de Chase ofwel de jacht naar de titel. Veertien coureurs zullen dan in de resterende 13 wedstrijden moeten gaan uitmaken wie dit jaar eventueel Jimmie Johnson mag gaan opvolgen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Toyota Motorsports USA/NASCAR

2011_busch_winnaar_michigan
Vierde seizoenszege van Kyle Busch. Hij is alvast één van de veertien coureurs die na
Atlanta voor de titel mogen vechten.

Kyle Busch wint in Michigan
JGR-Toyota coureur Kyle Busch versloeg in Michigan regerend kampioen Jimmie Johnson met een verschil van slechts 0.568 seconden. Voor Busch betekende het zijn vierde Sprint Cup zege in 2011 en de 23e in zijn carrière. Regerend kampioen Jimmie Johnson slaagde er andermaal niet in om op Michigan te winnen. Het is één van de vijf circuits op de Sprint Cup-kalender waarop Johnson nog steeds niet gewonnen heeft. In de huidige kampioenschapsstand zakte lijstaanvoerder Carl Edwards terug naar de vierde plek terug. De Roush Fenway Ford-coureur werd op Michigan geplaagd door elektrische problemen en werd uiteindelijk als 36e geklasseerd.

Fraai duel Busch Johnson
Regerend kampioen Jimmie Johnson was net voor een korte neutralisatie in de 168e ronde voor vers rubber naar binnen geweest. Bij de herstart in de 173e ronde pakte hij direct de leiding en kon in “clean air” wat afstand van zijn achtervolgers nemen. Johnson liep zelfs meer dan een seconde uit. Maar het duurde niet lang of Kyle Busch begon langzaam aan zijn voorsprong te knagen en pakte in de 188e ronde eigenlijk definitief de leiding.

Jimmie Johnson: “Aan het begin van de wedstrijd was de auto “loose”(onderstuurd) maar ik reed eigenlijk snel door het veld heen. Crewchief Chad Knaus maakte een uitstekende beslissing om mij net voor die neutralisatie naar binnen te halen. Het gaf ons een kansje op de overwinning, maar toen ik wederom op kop reed en mij in “clean air” bevond was de balans van de auto eigenlijk te slecht. Ik kon van Kyle weglopen maar gewoon “loose” en ik wist dat hij op een bepaald moment zou aanvallen. Ik ben teleurgesteld dat ik niet gewonnen heb, maar het was een erg goede teamprestatie. Zeker als je bedenkt dat wij als 19e begonnen en kijkt naar het feit dat we als tweede geëindigd zijn.”

De Penske Dodge van Kurt Busch zorgde in de 197e ronde voor de allerlaatste neutralisatie nadat hij langs de muur geschaafd was. Daardoor moest de wedstrijd met drie ronden verlengd worden.

2011_johnson_michigan_leiding
Jimmie Johnson met de Hendrick Motorsports Chevrolet. Enerzijds tevreden, anderzijds
ontevreden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet