IndyCar

IRL: Wheldon wint bij debuut voor Ganassi op Homestead

Regerend IRL-kampioen Dan Wheldon boekte voor het Team van Chip Ganassi zijn allereerste overwinning na een 22 ronden lang durende shoot-out met Penske-coureur Helio Castroneves. Vanwege het tragische ongeval van Paul Dana in de warming-up beleefde Wheldon echter weinig vreugde aan de zege.

Tekst Willem J. Staat.

 Duel HC - Castroneves

Ondanks een zwarte dag in de autosport wisten Dan Wheldon en Helio Castroneves het publiek op de banken te krijgen met een prachtig duel. Foto: Honda

Boeiend duel overschaduwd
Na de crash van Carpenter en Dana trok het team van Rahal-Letterman zich direct terug uit de wedstrijd, zodat er uiteindelijk maar zestien auto's aan de start verschenen. De Brit Dan Wheldon boekte in een 22 ronden lang durend duel met de Braziliaanse Penske-coureur zijn tiende IRL-overwinning. Uiteindelijk zat de Brit aan de betere rechterkant en versloeg de Penske-coureur met 0.0147 seconde verschil.

Castroneves gaf na afloop toe dat hij geen antwoord meer had op de aanvallen van Wheldon. "Dit is een fantastische sport die erg cru kan zijn", verklaarde de Braziliaan na afloop. Veteraan Bryan Herta verwoordde de gevoelens van vele coureurs. "Deze dag stinkt, we moesten vandaag gewoon ons werk doen. Niet meer, niet minder." Dan Wheldon: "Onder deze omstandigheden racen is verschrikkelijk, we konden de mensen alleen maar een mooie wedstrijd bieden. Ik geloof dat we dat gedaan hebben." Als eerbetoon hadden de Ganassi-monteurs kort voor de wedstrijd het nummer 17 van Paul Dana op de bolide van Wheldon aangebracht.

Debutant Marco Andretti valt uit
Het debuut van Marco Andretti was een kort leven beschoren, hij viel na twaalf ronden uit met een technisch probleem. De Braziliaan Vitor viel na tien ronden uit met een rokende bolide, terwijl de bolide van Buddy Lazier zelfs vlam vatte. 2004-kampioen Tony Kanaan verloor na een pitstop de controle over zijn bolide, terwijl Bryan Herta na een neutralisatie in de muur spinde. Penske-coureur Sam Hornish eindigde als derde en Dario Franchitti als vierde in deze sombere IRL-wedstrijd.

Kritiek
Ex-IRL-coureur Robby Gordon, die in NASCAR uitkomt ,uitte vanmorgen zijn kritiek. "Die auto's zijn veel te snel, er zijn gewoon geen marges meer. Dat is de reden dat ik naar NASCAR ben overgestapt. Na de crashes van Kenny Brack en Tony Renna in 2003 werd de cilinderinhoud van 3.5 naar 3.0 liter gereduceerd. Inmiddels zijn deze motoren net zo snel, zo niet sneller.

UITSLAG
1. Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 200 ronden
2. Helio Castroneves(BR) Dallara Honda 200 ronden
3. Sam Hornish(USA) Dallara Honda 200 ronden
4. Dario Franchitti(GB) Dallara Honda 200 ronden
5. Scott Dixon(NZ) Dallara Honda 200 ronden
6. Kousuuke Matsuura(J) Dallara Honda 200 ronden
7. Scott Sharp(USA) Dallara Honda 198 ronden
8. Felipe Giaffone(BR) Dallara Honda 198 ronden
9. Tomas Scheckter(ZA) Dallara Honda 197 ronden
10.Eddie Cheever jr.(USA) Dallara Honda 196 ronden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet