Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Jaap van Lagen grijpt naast podium op Road America

jaap_van_lagen_grijpt_naast_podiumfinish_in_usa

Opnieuw racete Jaap van Lagen dit weekeinde in Amerika. De coureur uit Ede deelde voor de tweede keer een Porsche 911 GT3 Cup met gentleman racer Peter LeSaffre. Op het iconische Road America lag het duo op podiumkoers in de GTC-klasse, totdat Jaap kort naast de baan terecht kwam. Na vier uur racen werd het duo als vijfde afgevlagd.

Tekst en foto: PR

“Ik baal echt ontzettend van mezelf”, meldt Jaap vanuit Amerika. “Gewoon een stomme fout. Ik ging voor de tweede plaats en remde een paar meter te laat. In de remzone voor de Canada-bocht is het hobbelig, dus ik tolde het grint in. Het is mijn eerst foutje sinds 2007, maar het had niet mogen gebeuren.”

Desastreus was het uitstapje niet, want Jaap werd door de marshalls weer vlot getrokken en kon na een tussenstop in de pits voor een nieuwe voorspoiler en vier verse banden weer vol in de strijd met de Porsche. “En toch baal ik, want we hadden kunnen winnen. Jeroen Bleekemolen won ondanks een korte stop voor benzine. Een stop die wij niet hadden hoeven maken. Zuur”

Jaap racete dit keer op Road America voor de zesde ronde van de American Le Mans Series (ALMS); een circuit van 6,5 km bij Elkhart Lake in de staat Wisconsin. “Een fantastische baan. Langer dan Lime Rock Park waar ik eerder reed. Je hebt daardoor minder last van verkeer. De baan heeft ook een stel geweldig snelle bochten”, vertelt de coureur enthousiast.

In de voorbereiding naar de vier uurs race besteedde Jaap veel aandacht aan de afstelling van de Porsche. Samen met de ook uit Nederland overgevlogen race-engineer André van der Burg werd de GT3 Cup tot in de finesses op de punt gezet. Het effect was zichtbaar: een snelste tijd in de warm up en een snelste ronde van 2:14.366, slechts 0,021 langzamer dan de snelste raceronde in de GTC-klasse.

“Afgezien van mijn foutje was het een fantastische race. De eerste 75 minuten van de wedstrijd reden Jeroen Bleekemolen en ik als een treintje achter elkaar over de baan. Het ging loeihard zonder te grote risico’s te nemen.” Dat had ook teamgenoot Peter LeSaffre gezien. De succesvolle zakenman deed het uitstapje van Jaap af met een “That can happen in racing”.

Peter LeSaffre wil Jaap graag weer als teamgenoot tijdens de resterende drie ronden van het ALMS-kampioenschap, maar het botst met de overvolle raceagenda van de Nederlander. “Er is nog een kleine kans dat ik kan meedoen aan Petit Le Mans, een raceklassieker in Amerika over tien uur.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet