HARC

Retro: Historische racebolides op het TT-Circuit Assen

hist_formule_01

Het TT-Circuit Assen is zaterdag 20 en zondag 21 augustus het strijdtoneel van races met formulebolides en toerwagens uit vervlogen tijden. Prachtige racekanonnen van weleer komen in diverse klassen aan de start. De Historische Monoposto’s, de eenzitters, zijn zeker een trekpleister, maar ook toerwagens en GT-bolides als de Porsche Turbo en de Chrysler Viper komen op het Asser asfalt in actie.

Tekst en foto's: PR

Liefhebbers van de racewagens uit de jaren zeventig en tachtig komen op 20 en 21 augustus volop aan hun trekken tegen een bijzonder lage entreeprijs. Voor slechts tien euro is er een hele dag raceplezier, waarbij races in maar liefst zes verschillende klassen te zien zijn. Ook de supersnelle superkarts komen in de baan, want deze kleine bolides strijden om het Europees kampioenschap. Wie denkt dat de superkarts niet veel potentie hebben, heeft het mis, want ze rijden op het TT-Circuit amper twee seconden per ronde langzamer dan de toppers Lorenzo en Rossi in de MOTOGP.

hist_formule_02

Bijzonder zijn de formuleracewagens uit de zestiger en zeventiger jaren. Veel van deze formule-auto’s zijn bewaard gebleven en er wordt nog volop mee gereden, ook in het weekend van 20 en 21 augustus in Assen. Wat te denken van wagens als de March 713 F3, of de Lola T580 FF2000. Het zijn stuk voor stuk bolides die hun sporen in de racerij hebben verdiend.

rsg_racing02

Een speciale plek wordt op zaterdag 20 augustus ingeruimd voor de langeafstandsrace voor GT-, toerwagens en racewagens gebouwd vóór 1971. Deze klasse rijdt op zaterdagmiddag een wedstrijd over drie uren, waarbij prachtige racewagens uit de jaren 50 tot 70 worden ingezet.

Merken als de Triumph Dolomite en de Chrysler Viper GTS-R, of de Corvette C6 R of Porsche 996 GT2 komen in actie bij de “Special Tourenwagen Trophy”, een aantrekkelijke klasse waarin zowel de wagens van vroeger als de hedendaagse bolides het tegen elkaar opnemen.

Op zaterdag 20 augustus wordt vanaf 09.00 uur getraind op het TT-Circuit en ’s middags zijn de eerste races.
Op zondag 21 augustus staat het hoofdprogramma op de rol. Dan worden vanaf 11.00 uur ’s morgens tot rond de klok van zes races gereden met historische racewagens. Voor slechts tien euro per persoon (kinderen tot 14 jaar onder begeleiding gratis) kunnen bezoekers de gehele dag genieten van races en racewagens van weleer.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet