NASCAR

NASCAR: Megacrash Reutimann, doorbraak Ambrose op Watkins Glen

Ruim zes jaar geleden verbrandde V8 Supercarcoureur Marcos Ambrose alle schepen achter zich en vertrok richting Amerika voor een NASCAR-carriere. In de uitgestelde wedstrijd op Watkins Glen lachte het geluk hem eindelijk toe. Ambrose behaalde voor het team van Richard Petty zijn allereerste NASCAR Sprint Cup-zege.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Autostock

2011_wg_winner_ambrose_portret
Maandag was de dag van Marcos Ambrose. Eindelijk is de Australiër definitief doorgebroken
in de NASCAR-wereld.

Doorbraak Marcos Ambrose op Watkins Glen
Met zijn eerste zege in de NASCAR Sprint Cup series heeft Marcos Ambrose zich geschaard bij de exclusieve club van niet Amerikaanse coureurs die er in geslaagd zijn om een Sprint Cup-wedstrijd te winnen. De afgelopen jaren heeft Ambrose vele offers moeten brengen. Zoals bijv. vandaag. Omdat het voor de kinderen de eerste schooldag was moest Ambrose het zonder aanwezige familie stellen.Op Watkins Glen kwam de lang verwachte doorbraak. Drie ronden voor het einde van de wedstrijd sloeg Petty-coureur Ambrose toe. Hij passeerde Penske-coureur Brad Keselowski aan de binnenkant en greep de kop. Terwijl Ambrose en Keselowski richting finish stormden brak achter hun rug de hel los. De bolides van David Ragan, Tony Stewart en David Reutimann toucheerden elkaar op volle snelheid, waarbij Toyota-coureur Reutimann met een enorme doodsklap tegen de vangrails tot stilstand kwam. Gelukkig bleven alle betrokkenen ongedeerd.

Na een herstart in de 70e ronde nam Ambrose de derde plek van Martin Truex Jr. over remde Keselowski in Turn 1 voor de eerste maal uit. Ambrose begon toen snel in te lopen op de Toyota van Kyle Busch. Een crash van Paul Menard leidde tot de vierde neutralisatie. Bij de laatste herstart sloeg Ambrose direct toe. Marcos Ambrose: “Zondag sprak ik nog met Keselowski hoe het is om te winnen en nu heb ik hem verslagen! Ik ben blij dat ik hem op cleane wijze heb kunnen verslaan. Ik ging voor de overwinning en wilde hem tot de finishvlag niet meer voorbij laten.”

2011_ambrose_leading
Marcos Ambrose leidt op Watkins Glen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet