Formule 3

F3: Felix Rosenqvist eerste Zweedse Masters-winnaar

480_podium_6073

Als eerste Zweed in de historie van de RTL GP Masters of Formula 3 op Circuit Park Zandvoort schreef Felix Rosenqvist vandaag het prestigieuze internationale evenement op zijn naam. Nadat de beide land- en teamgenoten Roberto Merhi en Daniel Juncadella, die vanaf de eerste rij vertrokken, direct na de start met elkaar in botsing kwamen, was de weg naar de overwinning voor Rosenqvist vrij. Daarmee behaalde hij de tweede zege voor het Duitse team Mücke Motorsport na het succes van Christian Klien in 2003. Mercedes-Benz blijft als motorleverancier sinds datzelfde jaar ongeslagen bij de Masters met het negende succes op rij. Achter Rosenqvist eindigde de Duitser Marco Wittmann met de Dallara-Volkswagen van het Franse Signature-team als tweede en completeerde daarmee het dubbelsucces voor rijders uit de Formule 3 Euro Serie. De derde plaats ging naar een coureur uit het Brits F3-kampioenschap, namelijk Carlin-rijder Kevin Magnussen. Nigel Melker eindigde voor eigen publiek als vierde.

Tekst: René de Boer
Foto's: Co van der Gragt en Klaas Norg
Film: Felix Kox


480_mehri_6909
De schlemiel van het weekend: Robert Mehri

In een klasse waar inhalen zo lastig is als de Formule 3 doet zich de meeste actie van een race in vele gevallen in de openingsronde voor. De 21e editie van de Masters vormde daarop geen uitzondering. Na het uitdoven van het startlicht gaat het op het rechte stuk meteen al mis: Merhi, die verre van optimaal wegkwam, rijdt vanaf de linker kant van de baan richting pitmuur en raakt daarbij de auto van zijn teamgenoot Jundacella.

crash_begin

crash2

crash5

crash6

crash7

crash8



Daarmee is de race voor Juncadella ten einde, Merhi kann met forse achterstand de wedstrijd voortzetten. Vanthoor wordt door Magnussen naar de linkerkant geduwd en rijdt door het gras naast de baan, maar vindt de weg weer terug op het asfalt. Achterin het veld raakt ook Huertas van de baan en Derani gaat in de rondte na een botsing met Munoz.. Rosenqvist, die vanaf de derde startplaats goed om de chaos heen gekomen is, leidt het veld de Tarzanbocht in, gevolgd door Wittmann, Magnussen, Melker, Svendsen-Cook, Abt, Vanthoor, Foresti, Erkisson, Jaafar, Merhi en Sato. Uiteraard komt direct daarop de safety-car in actie, de Suzuki pikt het veld bij de S-bocht op. Munoz, Derani en Juncadella zijn na de chaos in de startfase uit de strijd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet