BOSS GP

BOSS GP: Tom Coronel speelt lekker op nat Zandvoort en wint met pijnlijke kaken

tom_5608

De toeschouwers op Circuit Park Zandvoort moesten er vandaag even geduld voor hebben. Maar het sluitstuk van de Masters-zaterdag was een spectaculaire. Met 18 dikke bakken op de natte track, speerde Tom Coronel in de verre namiddag naar de zege in de eerste BOSS GP-race. Marijn van Kalmthout (2de) en Scott Mansell (3de) completeerden het podium van de decibelrijke klasse vol gillende en gierende bolides. "Mijn enige probleem vandaag is dat ik enorm pijnlijke kaken heb. Omdat ik in dit geweldige speelgoed mag trappen, zit ik de hele dag al met een big smile onder mijn helm'', lachte de winnaar na afloop.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Bart Buijs en Klaas NorgTom Coronel was eerder vandaag in de natte kwalificatie verreweg de snelste rijder. "Ik ken het circuit onder natte omstandigheden erg goed. Sorry boys. Kom in de winter maar lekker spelen bij de Rensportschool Zandvoort’’, grapte Coronel na de ‘kwalli’ op zijn Twitter.

Start
Ook de eerste weekendwedstrijd kent vanwege een zeer dicht motregendek een bijzonder vochtig karakter. Daardoor dienen de coureurs de achterlichten van hun Big Open Single Seaters te ontsteken. Bij de rollende start (waarbij we helaas de Arrows A22 F1 van Arnold Wagner moeten missen) van de heat over 20 minuten, is polesitter Tom Coronel prima weg. Hij neemt direct de leiding voor Marijn van Kalmthout. Scott Mansell en Klaas Zwart volgen.

spin_zwart_5652

Even verderop gaat Zwart in de rondte in de Hugenholtzbocht. Hij houdt zijn fraaie Benetton echter keurig uit de banden, dus met louter tijdverlies komt hij er goed vanaf en vervolgt de kampioen zijn weg.

Coronel rijdt weg
Bij de eerste doorkomst is Tom Coronel drie tellen weggereden bij Marijn van Kalmthout. Mansell geeft 7 tellen toe op de koploper, terwijl Zwart na zijn schuiver op 13 seconden is gezet. Ingo Gerstl houdt in het F1-geweld goed stand en stuurt zijn GP2 strak op P5. Achter Tony Worswick is Jan Lammers van startrang 8 opgeklommen naar 7. Peter Versluis, Philippe Bourgois en Karl-Heinz Becker vervolmaken de toptien.

Verschillen
Coronel behoudt keurig zijn snelheid en loopt langzaam maar zeker weg bij Van Kalmthout. Na 4 omlopen CPZ is het gat 6,5 seconden. De twee heren vooraan zijn de enige rijders die op de kletsnatte track voor een rondje onder de twee minuten duiken. Mansell moet inmiddels een handvol tellen goedmaken op zijn teamgenoot Van Kalmthout. Zwart is geen super regenrijder en heeft al een halve minuut aan de broek ten opzichte van zijn schoonzoon Coronel. Gerstl ligt maar een paar tellen achter de titelverdediger en gaat wellicht een gevaar vormen voor stek 4. Gerstl is op dity moment verreweg de beste coureur in de Formula-klasse, terwijl Karl-Heinz Becker op de 11de rang in zijn Dallara de leider is in klasse 3, de zogenaamde Masters-divisie.

Opmars De Boer
Henk de Boer is aan een opmarsje bezig. De oud-kampioen stuurt zijn Champcar langzaam omhoog. Begonnen op P12 ligt hij na 7 ronden op de 8ste stek. Even later passeert De Boer ook Lammers en is de voormalig BOSS-champ de nummer 7. Terwijl Philippe Bourgois zijn Indycar bolide naast de baan parkeert, wordt de race vanwege de enorm natte omstandigheden een rondje vervroegd afgevlagd. In de slotomloop is De Boer ook nog Worswick de baas en finisht hij zijn opmars op stek 6.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet