Formido Swift Cup

Swift Cup: Jos Kiekens wint, BS Racing na afloop gediskwalificeerd (update 2)

kiekens_podium_4757

Hij was in zijn jonge raceloopbaan nog nimmer op het podium gekomen. Maar vanmiddag klauterde rookie Jos Kiekens direct op het hoogste treetje van de Formido Swift Cup. De Certainty-coureur reed de concurrentie op het vochtige Zandvoortse asfalt compleet naar huis. "Dit had ik echt nooit verwacht'', glom de winnaar na afloop. Peter Schreurs (2de) en Marcel van de Maat (3de) raceten zichzelf aanvankelijk ook naar de bekers en de champagne. De Twentenaren zeggen vooraf altijd in dialect 'Kieken wat ut wot', maar het werd dus ''Kiekens wat ut wot'. "Ja zo hadden we het eigenlijk niet bedoeld'', lachte Schreurs. Na afloop kreeg Bart van Os nog een tijdstraf vanwege 'misbehaviour on the track' door Daan Stots in de Tarzanbocht te hard te raken. Daardoor werd hij teruggezet van P6 naar 9, krijgt hij drie punten minder. Toch was daarmee de eindstand nog niet bepaald, want na de technische keuring van de auto's van BS Racing werden Schreurs en Van de Maat gediskwalificeerd omdat de auto's niet conform het technisch regelement waren.

Tekst: Marc Kok, update: Marco Antheunisse
Foto's: Chris Schotanus, Bart Buijs, Co van de Gragt

start_7009

Op de poleposition van race 1 vinden we een rookie Jos Kiekens. En zo hoort het in een opstapklasse als de Formido Swift Cup, dat eerstejaarsrijders zich supersnel kunnen ontwikkelen. De Certainty Racing Team-piloot was bij de start van de manche over 12 ronden niet super weg. Vanaf P2 is Peter Schreurs het beste vertrokken. De nummer 2 van het tussenklassement pakt de kop, waarna Kiekens aansluit. Sven Snoeks en Marcel van de Maat volgen, waarna de teruggekeerde Daan Stots direct aanvallend in een gaatje probeert te kruipen. De aanvallend ingestelde Stots (die de traditioneel slecht startende Mike Hesse is gepasseerd) gaat daarbij dwars en moet alle zeilen bijzetten geen plekverlies op te lopen.schreurs_start_8567

Toptien
De 18 bolides zijn allen heelhuids onderweg. Schreurs heeft bij de eerste doorkomst op start/finish een minimale voorsprong op Kiekens. Sven Snoeks volgt erg close, waarna Marcel van de Maat met een in de nek hijgende Daan Stots te maken heeft. Kim van den Berg, Bart van Os (de koploper van het klassement is van startplek 9 naar 7), Jeffrey Rademaker, Mike Hesse en Joost van den Akker complementeren de toptien.

Kiekens slaat terug
Kiekens heeft zijn ritme te pakken en valt aan bij Schreurs. Dat doet de uit de karting overgekomen rookie uitstekend en hij herpakt de kop. Sven Snoeks sluit eveneens aan bij Schreurs, die in de openingsfase dus flink aan de bak moet. De topdrie heeft ondertussen op het vochtige Circuit Park Zandvoort een gaatje geslagen met de concurrentie.

vdmaat_4689

Treintje
Van de Maat heeft de kopgroep al voor 2,5 seconden weg moeten laten lopen. Van de Maat heeft met Stots, Van Os, Rademaker, Van den Berg en Hesse een mooi treintje in zijn kielzog. Vooral Van Os wil naar voren. Hij wil als leider van het kampioenschap zijn grote rivalen Schreurs en Snoeks gaan achterhalen.


groep_vd_maat_3670

Aanvalslust niet beloond
Snoeks zet de aanval in bij Schreurs, maar zijn drang naar voren wordt niet beloond. Hij komt even buiten de baan terecht en ziet een hele trits aan Suzuki’s aan zich voorbij komen. Bij de 5de doorkomst is hij dan ook teruggevallen naar plek 7. Terwijl Daan Stots een waarschuwing krijgt van Race Control vanwege het niet respecteren van de ‘Track Limits’, blijft Kiekens keurig leiden. Hij loopt langzaam maar zeker weg bij de veel meer ervaren Schreurs. Kiekens is dik anderhalve tel los. Halfweg koers zet Stots (al 7 seconden achter Kiekens) de aanval op Van de Maat in om P3. Laatstgenoemde heeft alle hens aan dek en pakt de 3de stek terug, waarna Stots ook de druk van Van Os gaat voelen.

kiekens_4615

Indrukwekkend
Het optreden van Kiekens, die continu de snelste rondetijden neerzet, is indrukwekkend. Op de opdrogende baan rijdt de tiener rond alsof hij al jarenlang coureur is. Sven Snoeks is na zijn uitstapje aan een inhaalwedstrijd bezig. Hij is Jeffrey Rademaker voorbij gegaan en wil nu richting Van Os en Stots. Laatstgenoemde heeft na 9 omlopen een aanraking, waarbij zijn rechterspiegel sneuvelt en hij bovendien twee plekjes terugvalt naar 6. Van Os en Snoeks profiteren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet