Toerwagen Diesel Cup

TDC: Jeroen Dik verdedigt sterk en zegeviert in Toerwagen Diesel Cup

20110812_tdc

Hij heeft er hard voor moeten werken. Jeroen Dik (Volkswagen Golf 5) heeft zijn zege in de eerste wedstrijd van de Toerwagen Diesel Cup met hand en tand moeten verdedigen. In de openingsrace tijdens de RTL GP Masters of Formula 3 op Circuit Park Zandvoort probeerde Maik Barten (BMW 123d Coupé) ronde na ronde voorbij te komen aan zijn concurrent. Maar meer dan een tweede plaats zat er voor hem en teamgenoot Marcel Nooren niet in. Ronald Morien en Dennis de Groot werden uiteindelijk als derde afgevlagd. Het kostten de Volkswagen Golf 5-rijders de nodige moeite, want het tweetal kreeg een drive through penalty opgelegd vanwege een valse start.

Tekst en foto: PR

Het duo Simon Gras – Geert Smeijsters verraste in de kwalificatie door zich naar de voorste startpositie te trainen. Op een half natte baan waren de rijders met de SEAT León de sterksten. Hoewel de equipe na de start als derde voor de Tarzanbocht aanremde, klampte Gras zich lange tijd vast aan Jeroen Dik. De kampioenschapsleider kreeg de koppositie in zijn schoot geworpen, nadat concurrent Morien een drive through penalty opgelegd kreeg wegens een valse start.

Nadat de deelnemers hun verplichte pitstop hadden gemaakt, ging het duo Gras - Smeijsters kortstondig aan de leiding van de wedstrijd. Maar Dik stelde snel orde op zaken en passeerde de SEAT-equipe. Marcel Nooren en Maik Barten kenden een minder goede beginfase van de wedstrijd, maar kwamen door constante rondetijden en fraaie inhaalacties steeds verder naar voren. Halverwege de wedstrijd vond Barten een weg langs Smeijsters en opende vervolgens de jacht naar Dik. Barten was niet weg te denken van de achterbumper van zijn tegenstander, maar Dik maakte zich zeer breed. De Volkswagenrijder behield zijn koppositie tot het vallen van de finishvlag.

“Het was een heel spannende race. De auto van Maik loopt iets harder op het rechte stuk en hij kan net wat later remmen. Ik kon me dus geen fout veroorloven”, stelt Jeroen Dik. “Dit was geen gemakkelijke wedstrijd want je moet elke ronde zo constant mogelijk rijden. Want alleen dan kun je winnen. Hopelijk kunnen we deze prestatie zondag herhalen.”

“Het was volle bak rijden”, erkent Barten, die tevergeefs probeerde zijn concurrent te verschalken. “Het enige punt waar ik kon inhalen was in de Tarzanbocht. Ook heb ik het bij de S-bocht nog geprobeerd, maar dat lukte niet. Jeroen is erg snel in de bochten en dan liep hij op me uit. Op het rechte stuk kwam ik dan net te kort om er aan voorbij te komen. Hoe dan ook hebben we goede zaken gedaan in het kampioenschap. Dus als we zo doorgaan kunnen we nog ver komen.”

Ronald Morien en Dennis de Groot hadden na het inlossen van hun straf al enkele plaatsen gewonnen, maar na de rijderswissel was het gat naar het podium nog groot. De Groot richtte zijn vizier op Smeijsters. Met nog twintig minuten te gaan maakte De Groot een geslaagde inhaalactie in de S-bocht en stelde de laatste podiumplaats veilig.

“De auto rolde iets te vroeg bij de start en we werden daarvoor bestraft”, vertelt Morien. “Daarna heb ik nog wel een leuke wedstrijd gehad en heb ik een aantal tegenstanders ingehaald.” Zijn teamgenoot De Groot vult aan: “Ik heb m’n best gedaan om nog verder naar voren te komen. Maar door het pushen waren de banden op een gegeven moment versleten. Een derde plaats is een prima resultaat, maar er had natuurlijk meer ingezeten. Maar dit zijn toch weer belangrijke punten voor het kampioenschap.”

Uitslag RTL GP Masters of Formula 3 2011
Race 1 Toerwagen Diesel Cup:
1. Jeroen Dik, Volkswagen Golf 5, 47 ronden in 1.40:33,532 (120,782 km/u),
2. Eq. Nooren / Barten, BMW 123d coupe, op 0,527,
3. Eq. Morien / De Groot, Volkswagen Golf 5, op 17,210,
4. Eq. Gras / Smeijsters, SEAT Leon, op 39,987,
5. Rob Severs, BMW 320d, op 40,485,
6. Eq. Kool / Zumbrink, BMW 120d, op 53,840,
7. Eq. Fridman / van der Kolk, BMW 120d, op 59,482,
8. Eq. Zwart / Braams, BMW 123d, op 1.47,870,
9. Eq. van Rijswick / L’Ortye, BMW 120d, op 1.53,332,
10. Eq. de Kleijn / Cornelissen, BMW 123d, op 2.03,708,
11. Eq. Griffioen / van Oranje, BMW 123d, op 2.04,228,
12. Eq. Charles / den Dekker, BMW 120d, op 1 ronde,
13. Eq. Groenewegen / Lalmy, BMW 123d, op 1 ronde.

Niet geklasseerd:
Eq. Swart / van Leen, BMW 120d, op 21 ronden,
Eq. Baars / Roeleveld, Volvo C30 D5.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet