DTM

DTM: Mattias Ekstrom pakt pole op de Nurburgring

2011_pole_ekstrom
Voor de 17e maal in zijn loopbaan op pole in de DTM: Mattias Ekström

Voor de 17e maal in zijn DTM-loopbaan en voor de eerste keer dit seizoen start Mattias Ekström vanaf de pole-position. In de vierde en laatste kwalificatieheat op de 3,629 kilometer lange sprint-variant van de Nürburgring, waar morgen de zesde DTM-wedstrijd van het seizoen verreden werd, reed de Zweedse Audi-coureur de snelste tijd van 1:32,066 minuten, waarmee hij ruim drie seconden sneller was dan de Brit Jamie Green, die met zijn AMG Mercedes C-Klasse als tweede mag vertrekken. Ook de tweede startrij is met Mike Rockenfeller als derde en Bruno Spengler als vierde keurig verdeeld tussen Audi en Mercedes-Benz. Daarachter volgen vier Audi-coureurs: Edoardo Mortara, Miguel Molina, Martin Tomczyk en Timo Scheider. Renger van der Zande kwalificeerde zich heel verdienstelijk als negende en is daarmee de best geklasseerde rijder met een C-Klasse uit 2008.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat


Het weer in de Eifel was, zoals zo vaak op de Nürburgring, weer behoorlijk wisselvallig. Voorafgaand aan de eerste kwalificatiesessie viel er al een regenbui, zodat de baan vochtig was, maar omdat de regen op tijd was opgehouden, kon er toch op slicks worden gereden. Gaandeweg de eerste heat viel er opnieuw regen, en daardoor zorgde Gary Paffett voor verbaasde blikken, want in tegenstelling tot alle andere rijders, die in ieder geval probeerden om direct na het openen van de pitstraat een snelle rondetijd op de klokken te laten zetten, wachtte de Brit juist minutenlang, alvorens voor het eerst de baan op te gaan. In de allerlaatste seconde reed hij over de finishlijn, waarmee hij na het verstrijken van de geplande 14 minuten alsnog zijn snelle ronde mocht afmaken. Daarmee eindigde hij als vierde achter Audi-rijders Tomczyk, Rockenfeller en Paffett. Renger van der Zande stond lange tijd op de derde plaats, maar sloot Q1 uiteindelijk als elfde af. Oliver Jarvis, Rahel Frey, Ralf Schumacher en Maro Engel kwalificeerden zich niet voor de tweede heat.

2011_zande_1
Beste kwalificatieresultaat tot nu toe voor Renger van der Zande

In de tweede sessie leek Renger van der Zande lange tijd op weg naar een klassering bij de eerste acht, waarmee hij voor het eerst in zijn DTM-loopbaan aan Q3 had mogen deelnemen, maar Spengler zorgde er met een tijdverbetering in de slotfase voor dat onze landgenoot uiteindelijk genoegen moest nemen met de negende plaats, met een minimaal verschil van slechts twee honderdsten van een seconde. “Dit is heel cool”, zei Van der Zande. “Hier mogen we heel blij mee zijn. We zijn nu over de helft van het seizoen en ik heb in de afgelopen maanden heel veel geleerd. Dat betaalt zich nu dus uit. De kwalificatie begon nog nat, maar de baan droogde snel op en we hielden ons hoofd er goed bij. Voor morgen moet ik nog één positie opschuiven om in de punten te komen en dat zal dan ook het doel zijn.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet