Columns

Column: Formule 1 in de 60’s in de Zandvoortse garages

480_gerrie_garage_smit2

Ik kreeg deze week de nieuwe uitgave van RTL GP Magazine onder ogen. Een magazine met fantastische herinneringen aan vervlogen Formule 1 tijden in Zandvoort. Onder de kop ‘The boys are back in town’ werd in een zes pagina’s tellende fotoreportage de Formule 1 sfeer van eind jaren zestig fraai weergegeven. Voordat in 1973 de nieuwe pits werd neergezet, stalden de diverse Formule 1 teams hun bolides gewoon bij de verschillende garages in het dorp. De monteurs reden dan zelf de wagens over de openbare weg naar de parkeerplaats op het circuit. Als klein ventje liep ik in de zestiger jaren tussen de Formule 1 auto’s en de rijders van toen, in de garage van mijn vader en opa.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto’s: Familie Hoekstra
(Bron: www.zandvoortinbeeld.nl)

480_garage_smit_

Mijn vader Gerrit, mede oprichter van de Motor en Autoclub Zandvoort en mijn opa Jan Smit, runden Garage Smit. Die was gelegen aan de Parallelweg in Zandvoort tegenover de Karel Doormanschool. Deze toegangsweg naar het circuit werd later omgedoopt tot de Burgemeester van Alphenstraat en na de nieuwbouw en sloop van de oude garage en school, tot de Secretaris Bosmanstraat.

480_brabham_garage_smit

Bekende trouwe gasten
Voor de diverse nationale en internationale races stond de garage tot eind 1968 altijd vol met racewagens. Ondermeer Formule 1 rijder Jo Siffert en het Brabham team van Jack Brabham en Denis Hulme waren trouwe gasten.

Garages
Even verderop was de schuur van nationaal coureur Rob Jansen. Aan de kop van de Zeestraat had ome Nelis Garage Rinko. Verderop richting Zuid lag garagebedrijf Davids aan de Burgemeester Engelbertstraat waar nu Dirk van den Broek is gevestigd. Davids had de grootste garage van het dorp, waar ook de meeste Formule 1 teams hun wagens hadden gestald.

480_ferrari_op_weg

In de Brederodestraat in Zuid bivakkeerde Ferrari in Garage Kooiman en zij vervoerden hun wagens per vrachtwagen naar de racebaan. Ook in Zandvoort-Noord langs de Kamerlingh Onnesstraat was nog een aantal teams aan het werk.

480_gerrie_garage_smit

Oude kiekjes
Enthousiast gemaakt door de mooie reportage in RTL GP Magazine, de daarbij behorende herinneringen en de voorbereiding van het Formule 1 geweld volgende week bij de Masters door de BOSS GP, ging ik eens graven in het oude privé fotomateriaal van mijn moeder. Jammer genoeg is er niet veel bewaard gebleven. Een paar familie kiekjes kwamen uit de oude schoenendoos te voorschijn. Als er Zandvoorters zijn die nog oud fotomateriaal in hun bezit hebben over de garage en de wagens die daar stonden, houd ik me natuurlijk aanbevolen (info@autosport.nl)

Aanrader
Het RTL GP Magazine nummer 4 (5de jaargang) is absoluut een aanrader. Het blad is in Zandvoort te koop bij onder meer Bruna Balkenende op de Grote Krocht.

480_garage_smit_gerrie
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet