Formule 1

Formule 1: Jenson Button blijft koel onder moeilijke omstandigheden

button

Jenson Button heeft in zijn tweehonderdste Grand Prix, op de baan waar hij zijn eerste zege ooit boekte, een knappe zege geboekt. Waar de Hungaroring normaliter garant staat voor saaie optochten, stond de race vandaag bol van de spanning. Brandende auto’s, alternatieve strategieën, regendruppels, spinpartijen en drivethroughpenalty’s - ideale omstandigheden voor Jenson Button. De Brit bewees al vaak uit te blinken in zulke omstandigheden en waar teamgenoot Hamilton de zege uit handen gaf, gaf Button geen kik. Vettel kon de McLarens vandaag niet aan, maar omdat Hamilton een verkeerde bandenkeuze maakte en ook nog eens een drivethroughpenalty kreeg, kwam hij niet verder dan p4. Hierdoor werd Vettel nog gewoon tweede en groeit zijn voorsprong in het kampioenschap lekker door. Fernando Alonso gokte vandaag op een alternatieve strategie, maar kwam niet verder dan de derde plaats.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Peter van Egmond

Druilerige start
Het is grijs en grauw op de Hungaroring. Het druppelt wat, maar echt hard regent het ook weer niet. De bandenkeuze is voor iedereen simpel: intermediates. De rijomstandigheden zijn alles behalve simpel; Massa gaat bij zijn rit naar de grid van de baan, Rosberg houdt zijn Mercedes in de opwarmronde niet tussen de witte lijnen.

De mannen aan de even kant van de startlijn zullen de vochtige baan niet erg vinden, hun nadeel van de vuile kant is hiermee verdwenen. De start is erg nerveus, de auto’s vechten om een beetje grip te vinden en springen alle kanten op. Polezitter Vettel komt prima weg, daarachter valt Button aan bij Hamilton. Button lijkt de goede lijn te hebben, maar hij heeft zo weinig grip dat hij de plaats niet kan pakken. Achter de McLarens hebben de Ferrari’s het erg moeilijk, Alonso pakt wel zijn teamgenoot, maar de twee Mercedessen zijn langszij gekomen.

Hamilton valt aan
De omstandigheden zijn zo moeilijk dat niemand een normale ronde kan rijden en dus blijft alles dicht bij elkaar zitten. Ook Vettel kan niet wegrijden, hij wordt continu aangevallen door Hamilton die elke bocht aangrijpt om zijn auto naast de Red Bull te zetten. Uiteindelijk slaat Vettel alle aanvallen af, maar de druk van Hamilton is dermate hoog dat Vettel er even vanaf schiet en de leiding uit handen geeft.

Jenson Button zit net niet dicht genoeg achter de twee leiders om Vettel ook voorbij te gaan, hij sluit wel aan op de staart van Vettel. Een paar seconden daarachter heeft Alonso de twee Mercedessen weer te pakken, maar wanneer ook de Spanjaard er even vanaf schiet zit hij weer achter Rosberg.

Droge lijn
Na acht ronden begint er op grote delen van de baan een droge lijn te ontstaan. Dat is niet goed voor de intermediates, maar omdat er over twintig minuten weer regen verwacht wordt, is het voor de coureurs zaak om hun banden heel te houden. Twintig minuten wachten is echter ook veel, Red Bull geeft Vettel de keuze of en wanneer hij naar slicks wil gaan. Vettel is intussen al vijf seconden verloren op Hamilton. Button volgt op 2,5 seconde, vier seconden daarachter rijdt Alonso weer vierde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet