Porsche Cups

Porsche Supercup: Giermaziak wint in nat Hongarije, J. Bleekemolen runner-up

kuba_giermaziak_hungaroring_2011

Kuba Giermaziak heeft zondag op de Hungaroring zijn eerste zege ooit in de Porsche Supercup veroverd. Op een natte baan maakten de rijders er een mooie wedstrijd van, vol kleine uitstapjes naast de baan. Uiteindelijk glibberden Giermaziak, Jeroen Bleekemolen (2de) en Sean Edwards (3de) naar het podium. Voor oud-kampioen Bleekemolen was het zijn eerste loopje naar het PSC-ereschavot van het seizoen.

Tekst: Marc Kok

Bij de start van de 14 ronden durende race is de baan nat. Tijdens de opwarmronde zien we echter weinig werkende ruitenwissers, dus de neerslag lijkt geminimaliseerd. Maar de weergoden zouden wel eens een flink woordje kunnen gaan meespreken tijdens deze heat.

Start
Als de rode lichten doven is polesitter Kevin Estre prima weg. Hij pakt de kop voor Sean Edwards en René Rast. In de eerste bocht is het wringen geblazen. Na enkele honderden meters is het al gedaan voor één van de Aevitae Bleekemolen Racing-Porsches. De auto van Sebastiaan Bleekemolen lijkt getoucheerd te worden en gaat rechtsaf de vangrail in. Dat betekent einde wedstrijd voor de Haarlemmer.

Rast pakt kop
Estre komt even buiten de baan en verliest de kop aan Rast, die even eerder van P3 naar stek 2 was opgerukt ten koste van Edwards. Na de eerste omloop leidt Rast, maar die verliest even later de grip op de erg natte baan. Estre profiteert en pakt opnieuw de kop. Rast valt terug naar plek 4 achter Edwards en Kuba Giermaziak. Jeroen Bleekemolen ligt 6de en wordt gevolgd door Patrick Huisman op 7.

Gevechten
De topdrie is in de lastige omstandigheden flink aan het knokken met elkaar. Bij het vervolmaken van de derde ronde slaat Giermaziak toe en gaat hij aan het eind van het rechte stuk aan Edwards voorbij. De Pool ligt nu netjes 2de, vlak achter Estre. De topvier maakt er een erg spannende bedoening van. Estre maakt een foutje, waardoor Giermaziak de gelukkige leider wordt en Edwards de runner-up. Rast zit er ook nog goed bij en haakt aan achter Estre op rang 4.

Huisman valt aan
Achter Norbert Siedler is Patrick Huisman aan het aandringen. Hij passeert Jeroen Bleekemolen. De twee Nederlanders, die bij elkaar zes Porsche Supercup-titels hebben veroverd, hebben net als vorige week op de Nürburgring een erg intens gevecht. Bleekemolen knokt zich echter terug en gaat buitenom aan Huisman, die even later ook Stefan Rosina voorbij moet laten.

Te wijd
Ondertussen zijn Estre en Rast heftig aan het vechten om rang 3. Rast gaat de Franse rookie voorbij, maar enkele curves verder gaat de Duitse titelverdediger te wijd door een bocht en verliest hij enkele seconden en de 3de stek aan Estre. Rast, die eigenlijk nooit foutjes maakt, valt terug naar P5 achter Siedler.

Probleem
Halfweg koers heeft Patrick Huisman een probleem. Hij komt de pitstraat in. Met zijn teamgenoot Sebastiaan Bleekemolen al snel uit de wedstrijd, heeft Aeviate Bleekemolen Racing een bijzonder slechte dag.’Huisman komt even later de baan weer op, maar heeft snel een spin achter zijn naam. Wellicht heeft hij zijn nat-weer-banden verruild voor slicks en is dat de reden dat hij over het natte asfalt uitglijdt.

Jeroen Bleekemolen rukt op
Terwijl Christian Engelhart is uitgevallen, heeft Jeroen Bleekemolen de snelheid gevonden. Hij is aan een opmars bezig. De Aerdenhouter passeert zowel Rast als Siedler en ligt met nog 5 ronden te gaan op P4. Het gat met de topdrie is echter behoorlijk groot, dus de vraag is of Jeroen zijn eerste Porshce Supercup-podium van het seizoen gaat grijpen.

Drama voor Rast
Belangrijk nieuws voor de titelstrijd in ronde 10. Kampioenschapsleider Rast valt uit met mechanische pech. Als Sean Edwards zijn 2de plaats weet vast te houden, zal hij de leiding in het tussenklassement overnemen. Dan verruilt hij zijn 15 punten achterstand voor een voorsprong van 3 puntjes. Dat is nog eens een kampioenschapsmove.

Op naar de finish
Terwijl Edwards en Estre om P2 knokken, is Jeroen Bleekemolen aangesloten. Hij heeft met nog 3 ronden te gaan alle kans om het ereschavot te halen. Zeker als Estre uitglijdt over de natte baan en ‘De Bleek’ zo P3 van de Franse rookie afpakt. Terwijl Edwards de kampioenschapspunten hard nodig heeft, valt Jeroen Bleekemolen zijn teamgenoot in de slotfase toch aan. Sterker: vlak voor de finish pakt de Nederlander de 2de stek nog van Edwards af. De Brits wordt 3de en daarmee 16 punten. Dat is net genoeg om de leiding in de tussenstand van Rast over te nemen. Het verschil tussen de twee titelkandidaten is welgeteld 1 punt: 106 om 105. Dat belooft een spannend slot van het seizoen te worden. Zeker omdat Norbert Siedler, vandaag de nummer 4, met 97 punten nog prima volgt. Kuba Giermaziak heeft 80 punten, gevolgd door de 86 van Jeroen Bleekemolen.

Uitslag Porsche Supercup, Hungaroring:
1. Kuba Giermaziak 14 ronden in 30:12,507
2. Jeroen Bleekemolen op 18,783 seconden
3. Sean Edwards op 19,449
4. Norbert Siedler op 21,931
5. Kevin Estre op 23,112
6. Robert Lukas op 24,531
7. Stefan Rosina op 25,401
8. Alessandro Zampedri op 40,699
9. Nick Tandy op 50,141
10. Khaled Al Qubaisi op 55,462
15. Patrick Huisman op 1 ronde
Uitgevallen: Sebastiaan Bleeekemolen

Tussenstand:
1. Sean Edwards 106 punten
2. René Rast 105
3. Norbert Siedler 97
4. Kuba Giermaziak 90
5. Jeroen Bleekemolen 86

Volgende race: 28 augustus op Spa-Francorchamps
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet