AUTO GP

AUTO GP: Afanasiev wint in Oschersleben, De Jong 6e

Dit weekend komt de AUTO GP in actie tijdens het WTCC evenement op het circuit van Oschersleben. Een clash met de GP2 kalender zorgt ervoor dat klassementsaanvoerder Filippi niet deelneemt aan de AUTO GP races. En dat biedt mogelijkheden voor zijn grootste concurrent Kevin Ceccon.

2011_daniel_de_jong_oschersleben

Tijdens de kwalificatiesessie op vrijdag ging Crestani er echter met de pole position vandoor. De Italiaan klokte een tijd van 1:17.084 en was hiermee nipt sneller dan Afanasiev. In zijn pas tweede AUTO GP meeting kwalificeerde Daniël de Jong zich namens MP Motorsport als elfde.

De eerste race van het weekend stond op zaterdagochtend op het programma. In de vroege ochtend kwam de regen nog met bakken naar beneden. Een uur voor de wedstrijd stopte het met regenen en ondermeer door de harde wind ontstond er al snel een droge lijn op het circuit. Alle rijders besloten dan ook om op de startgrid over te stappen van regenbanden naar slicks.

Na de start van de race pakte Afanasiev de leiding. Achter hem ging het mis toen Buttarelli zich verslikte en poleman Crestani vol raakte. Voor beiden was de race direct ten einde.

2011_agp_oschersleben_chaos_1

Daniël de Jong had zich ondertussen opgewerkt naar de negende positie. Na een vroege pitstop kwam hij net achter Venturini de baan weer op. Een prachtige uitremactie hielp De Jong voorbij aan de Italiaan. En niet veel later moest Di Sabatino er ook aan geloven. De Jong lag nu zevende en had zijn jacht op Campos Jr. geopend. Na een serie snelle ronden lag hij nu vlak achter de Spanjaard.

Voorin het veld opteerden Afanasiev, Tambay en Ceccon voor een relatief late stop. Na de stops zat Tambay vlak achter Afanasiev, maar tot een serieuze inhaalactie kwam het niet. De volgorde bleef tot aan de finish ongewijzigd en dus ging Afanasiev er met de overwinning aan de haal. De Jong wist in de slotfase van de wedstrijd nog een positie te winnen en kwam als zesde over de finish.

Uitslag race 1 – AUTO GP
Zaterdag 30 juli – Oschersleben
1. Sergei Afanasiev, 24 ronden in 32:58.137
2. Adrien Tambay, op 0.644
3. Kevin Ceccon, op 16.135
4. Fabio Onidi, 19.329
5. Adrian Campos Jr., op 24.415
6. Daniël de Jong, op 28.249
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet