IndyCar

Indycar: Will Power behaalt vierde seizoenszege in Edmonton

De Australiër Will Power behaalde in het Canadese Edmonton zijn 13e Indycarzege en de vierde dit seizoen. In 2009 behaalde de Penske-coureur eveneens zijn allereerste Indycarzege. Penske-teamgenoot Helio Castroneves eindigde op 0.8086 secs. als tweede, gevolgd door Ganassi-coureur Dario Franchitti. De wedstrijd op de vernieuwde layout van Edmonton ontaardde overigens in een behoorlijk crashfestival.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Indycar

2011_power_edmonton_winnaar
Het getal 13 brengt niet altijd ongeluk. Will Power behaalde zijn vierde seizoenszege in
2011 en tevens zijn 13e Indycarzege overall!

Vierde Indycarzege voor Will Power in Edmonton
Met zijn vierde Indycarzege dit seizoen verkleinde Power de voorsprong van aartsrivaal Dario Franchitti in het kampioenschap. Het verschil tussen beide coureurs bedraagt nu 38 punten. Het verschil tussen beide Penske-coureurs bedroeg aan de finish slechts 0.8086  secs. Power nam in de 19e ronde de leiding van Takuma Sato over en stond die in principe niet meer af. De Japanner was na een touché van Ryan Hunter Reay in de 39e ronde kansloos geworden voor een goede klassering. Sato verloor daardoor een ronde en eindigde kleurloos als 21e terwijl Hunter Reay voor zijn actie een Stop/Go kreeg opgelegd. Hunter Reay kwam alsnog als zevende over de eindstreep. Power’s teamgenoot Ryan Briscoe zag een podiumklassering in de slotfase voor een splash/dash stop in rook opgaan en eindigde teleurstellend als 10e

Voor de baan in Edmonton werd een nieuwe layout gebruikt. Tegen alle verwachtingen in resulteerde dit in een behoorlijk crashfestival. In de beginfase reden Alex Tagliani en Graham Rahal tegen elkaar aan. De Amerikaan moest opgeven terwijl Tagliani met zijn gehavende bolide de pits nog wist te bereiken. Ondanks een Stop/Go eindigde Tagliani nog als 17e. Vervolgens bezorgde Mike Conway de Spanjaard Oriol Servia een onvrijwillige luchtreis. Hoewel Conway voor zijn actie met een Stop/Go bestraft werd, wist hij nog op de 8e plek beslag te leggen.

Na de herstart voor dit incident geraakten EJ Viso en Scott Dixon met elkaar in de clinch. Dixon wist met een kapotte radiator nog de pits te bereiken maar verloor veel tijd. De Ganassi-coureur werd uiteindelijk nog als 23e geklasseerd. EJ Viso werd als 20e geklasseerd. Ook Dixon’s teamgenoot Dario Franchitti verloor door dit incident de nodige tijd.

Voor Paul Tracy eindigde zijn Edmonton-optreden eveneens in een drama. Hij werd aan de linkerkant in de flank door Sebastian Saveedra aangereden. Overigens had Tracy zich voor zijn “thuiswedstrijd” als laatste geklasseerd. Na de kwalificaties klaagde de Canadees over een zeer slechte wegligging van zijn bolide.


2011_edmonton_start
Takuma Sato wist zijn pole niet in een overwinning te verzilveren.


Uitslag
1. Will Power Dallara Honda 80 ronden
2. Helio Castroneves Dallara Honda 80 ronden
3. Dario Franchitti Dallara Honda 80 ronden
4. Tony Kanaan Dallara Honda 80 ronden
5. Justin Wilson Dallara Honda 80 ronden
6. Sebastien Bourdais Dallara Honda 80 ronden
7. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 80 ronden
8. Mike Conway Dallara Honda 80 ronden
9.Danica Patrick Dallara Honda 80 ronden
10.Ryan Briscoe Dallara Honda 80 ronden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet