Formule 1

Formule 1: Hamilton sterk en tactisch naar zege op Nürburgring

hamilton

Nota bene op het thuiscircuit van Sebastian Vettel heeft Lewis Hamilton zijn tweede GP-zege van het jaar geboekt. De Brit deed vandaag alles goed, hij stopte op de juiste momenten en deed twee cruciale inhaalacties, bij Mark Webber en Fernando Alonso. De Ferrari-rijder eindigde vandaag als tweede, Mark Webber kon zijn pole wederom niet verzilveren en werd derde. Sebastian Vettel had meer verwacht van zijn thuisrace, hij eindigde voor het eerst dit jaar niet als eerste of als tweede, maar als vierde, een plaats die hij in de laatste ronde nog afpakte van Massa.


Tekst: Daan Jeuken. Foto: Peter van Egmond

De start van Webber
Voor de tweede race op rij start Mark Webber vanaf poleposition, maar hij staat niet echt bekend om zijn goede starts. Het is vooraf dus zeker geen zekerheidje dat Webber als eerste de eerste bocht induikt. Dit is vandaag weer hetzelfde liedje, Webber laat net voor het licht op groen gaat zijn toeren zakken en komt zo weer beroerd van zijn plek. Zo kan Lewis Hamilton al voor de eerste bocht de leiding grijpen. Webber volgt wel als tweede, achter hem moet ook teamgenoot Vettel een plaats afstaan aan Alonso. Vettel valt meteen weer aan, maar Alonso heeft de gunstigste lijn en blijft derde. Dat duurt echter geen ronde, want Alonso gaat de fout in in bocht 2, gaat wijd en geeft de plaats cadeau.

Achter Alonso heeft Rosberg de vijfde plaats gepakt, ten koste van Felipe Massa. Daarachter volgen de twee Duitsers Sutil en Schumacher, die Petrov is gepasseerd. Op plaats tien rijdt Jenson Button na een beroerde openingsronde.

Rosberg verpest Massa’s race
De zesde plaats van Felipe Massa is weinig opvallend, maar volgens zijn team kan Massa veel sneller. “Je moet er voorbij, anders verpest hij onze race”, zo wordt de Braziliaan in het oor gesproken. Duidelijke taal en Massa gaat meteen in de aanval met zijn KERS en DRS in de aanslag. Die zet hij telkens in voor de chicane, maar Rosberg pakt simpel de binnenlijn en slaat zo elke aanval af. Massa zal dus moeten verrassen.

Vettel kan niet aanhaken
In de eerste paar ronden lijkt Lewis Hamilton een gaatje te slaan, maar als Webber eenmaal in zijn ritme is gekomen, rijdt hij het gat meteen weer dicht. Daarachter kan Vettel het tempo van zijn teamgenoot niet volgen, de wereldkampioen staat vol onder druk van Alonso en die weet wel te verrassen. Op het rechte stuk verbruikt hij zijn hele KERS voor die ronde, hij vliegt voorbij Vettel en remt hem netjes uit. De leider in het kampioenschap is nu van het virtuele podium gevallen voor zijn thuisrace. Er kan echter nog veel gebeuren, want niemand heeft een droge race voorspeld.

Vettel dom in de fout
Nadat Vettel zijn derde plaats heeft verspeeld gaat hij een ronde later in de fout in de chicane. Hij rijdt in het gras bij het aanremmen, verliest zijn auto en gaat in de rondte. Hij kan wel verder, maar heeft nu wel zijn banden flink vernaggeld. Een beginnersfout van de man die dit seizoen nog weinig fout deed. Vettel behoudt wel zijn plaats, maar heeft nu Rosberg op zijn nek. Die houdt nog steeds Felipe Massa achter zich, maar na elf ronden doet Massa eindelijk een geslaagde actie richting bocht 1. Hij pakt de binnenkant en grijpt p5.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet