NASCAR

NASCAR: Historische Dubbelzege voor Stewart Haas Racing in New Hampshire

Het team van Stewart Haas Racing schreef evenals Kyle Busch afgelopen zaterdag geschiedenis. Het team dat mede-eigendom is van Tony Stewart behaalde een fraaie dubbelzege.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011_historische_stewart_haas_zege
Mooi moment in de nog jonge geschiedenis van Stewart Haas Racing. Het team
schrijft autosportgeschiedenis.

Stewart Haas Racing schrijft geschiedenis
Teameigenaar/coureur Tony Stewart en teamgenoot Ryan Newman vertrokken vanaf de eerste startrij en eisten ook de beide ereplaatsen voor zich op. Daarmee schreven zij ook geschiedenis. De laatste keer dat twee teamgenoten als eerste en tweede eindigden was in 1989 toen Darrell Waltrip en Ken Schrader in de Daytona 500 als eerste en tweede in de Daytona 500 voor het team van Hendrick Motorsports eindigden. Echter de laatste maal dat twee teamgenoten van hetzelfde team vanaf de eerste startrij vertrokken en een dubbelzege pakten is wat langer geleden. In 1957 eindigden de legendarische Fireball Roberts en Paul Goldsmith als eerste en tweede voor het team van De Paolo Engineering op North Wilkesboro Speedway.

In een wedstrijd die bol stond van verschillende brandstofstrategieën greep de Stewart Haas Racing Chevrolet van Ryan Newman 71 ronden voor het einde definitief de leiding. Teambaas Tony Stewart zette zijn “werknemer” nog wel even onder druk, maar juichte bij de finish over de radio: “Wat een prachtige dag, wat een prachtige dag!” Voor Ryan Newman betekende deze zege zijn 15e NASCAR Sprint Cup-overwinning. In de 19 NASCAR Sprint Cup races tot nu toe behaalden maar liefst dertien verschillende coureurs de zege. Newman die meer de ovals met de hoge “bankings” prefereert, had zelf ook geen verklaring voor dit grandioze succes voor Stewart Haas Racing.

2011_johnson_nhs_problemen
Een penalty en een spin. Het zat regerend kampioen Jimmie Johnson niet mee
op New Hampshire.

Een klapband beroofde “recordhouder” Kyle Busch van een hoge klassering. De JGR-coureur kwam niet verder dan een 36e plek. Teamgenoten Denny Hamlin en Joey Logano eindigden respectievelijk als derde en vierde. Hamlin gaf achteraf duidelijk toe dat hij voor de punten ging.

Ondanks een penalty voor het verliezen van een wielmoer in de pitlane, eindigde Jimmie Johnson alsnog als vijfde. Kurt Busch die 66 ronden lang een bedreiging voor Newman vormde, moest uiteindelijk wegens gebrek aan brandstof afhaken. Ook Jeff Gordon werd door een klapband in de allerlaatste ronde van een top 5 klassering beroofd. De Hendrick Motorsports-coureur eindigde net buiten de top 10 als elfde.


2011_no_red_bull_wings
Red Bull gives you no wings was de slogan toen Kasey Kahne en Brian Vickers
elkaar voor een goede klassering elimineerden.

Uitslag
1. Ryan Newman Chevrolet 301 ronden
2. Tony Stewart Chevrolet 301 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 301 ronden
4. Joey Logano Toyota 301 ronden
5. Jimmie Johnson Chevrolet 301 ronden
6. Kasey Kahne Toyota 301 ronden
7. Bobby Labonte Toyota 301 ronden
8. Martin Truex Jr. Toyota 301 ronden
9. Marcos Ambrose Ford 301 ronden
10.Kurt Busch Dodge 301 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet