WTCC

WTCC: Tik Villa kost Coronel zege, Muller wint weer

480_muller_8037

De tweede WTCC-race op het circuit van Donington Park leverde een dubbelzege voor Chevrolet op, met Yvan Muller wederom als winnaar en Rob Huff voor eigen publiek opnieuw als tweede. Franz Engstler eindigde met zijn BMW als derde en won daarmee het klassement voor privérijders. Voor Tom Coronel, die vanaf pole startte en daarmee hoge verwachtingen had, kwam de droom van een podiumplek niet uit. Een tik van de Spaanse BMW-rijder Javier Villa in de tweede ronde kostte Coronel de leiding. Evenals in de eerste race kwam hij uiteindelijk als vierde over de eindstreep.


Tekst: René de Boer
Foto's: FIAWTCC.com

480_coronel_8013

Coronel heeft bij het uitdoven van het licht de beste start, gevolgd door Villa, Engstler, Turkington en Nykjaer. De Deen strandt in de eerstre ronde in Coppice na een tikje. Ook voor Monteiro is de race voortijdig over vanwege schade aan de linker voorwielophanging. Menu komt na de eerste ronde als beste Chevrolet-rijder op de vijfde plaats door. Villa zet in ronde twee Coronel onder druk. Onze landgenoot probeert zijn positie bij het aanremmen van Redgate te verdedigen, maar daarbij blokkeren de voorwielen van zijn auto en hij valt terug tot de vijfde plaats. Villa leidt voor Engstler, Menu, Tarquini en Coronel. In ronde 3 neemt Engstler de leiding over. Villa wordt door Tarquini geraakt en valt ver terug, waarna hij met schade aan de wielophanging de pits in rijdt. Tarquini schuift door naar de tweede plaats, daarachter rijden Muller en Huff, Coronel is nog steeds vijfde, maar heeft zijn eeuwige rivaal Alain Menu achter zich.

480_tarquini_1524

In de vijfde ronde haalt Muller op het rechte stuk van start en finish Tarquini in en is daarmee tweede. Ook Huff passeert de Italiaan. Een halve ronde later is Engstler aan de beurt. Tegen het geweld van de Chevrolets heeft de Duitser geen weerwoord en zo komt hij aan het eind van de vijfde ronde als derde achter Muller en Huff door. Menu op de zesde plaats voelt de hete adem van Volvo-rijder Dahlgren in de nek en moet alle zeilen bijzetten om zijn plek te verdedigen. Dat geeft Coronel wat lucht en de Nederlandse BMW-rijder kan, evenals in de eerste race, Tarquini inhalen. Daarmee is Coronel na zes ronden vierde.

Coronel houdt vervolens de druk op de als derde geklasseerde Franz Engstler in een verwoede poging om toch nog een podiumplek uit het vuur te slepen. In een ander BMW-duel ramt Poulsen Michelisz in ronde acht bij Goddard van de baan. Menu werkt zich enigszins hardhandig aan Tarquini voorbij en ook Dahlgren slaagt er uiteindelijk in om de Italiaan in te halen. Terwijl de regen steeds sterker wordt, krijgt Menu in ronde acht een tik van Dahlgren, maar kan wel zijn plek vasthouden. Voor de rest zijn er geen veranderingen meer in de top acht. Zo komt Yvan Muller als winnaar over de eindstreep, gevolgd door Huff, Engstler, Coronel, Menu, Dahlgren, Tarquini en O’Young.

“Tja, ik heb een beetje het gevoel dat ik hier een overwinning heb weggegooid”, zei Tom Coronel na afloop eerlijk. “Villa was enorm aan het raggen, het was echt zo’n alles-of-niets-actie van hem. Eerder in de ronde ervoor verloor ik in bocht vier al een beetje het momentum, waardoor hij erbij kon komen, dus dat was een beetje mijn eigen fout. Na die tik van Villa moest ik door het zand. Daarna kwam ik uiteindelijk achter Engstler terecht. Die verdedigde goed en met hem wilde ik geen gebakkelei, dus uiteindelijk moest ik genoegen nemen met de vierde plaats, maar al met al ben ik wel tevreden met dit weekeinde.”Uitslag:
1. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, 13 r.
2. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T,
3. Franz Engstler (Dui), BMW 320 TC
4. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC
5. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze 1.6T
6. Robert Dahlgren (Zwe), Volvo C30 Drive
7. Gabriele Tarquini (Ita), Sunred SR Leon 1.6T
8. Darryl O’Young (HKg), Chevrolet Cruze 1.6T

480_podium_2_7845

Stand na 14 van 24 races:

1. Rob Huff, 263 punten
2. Yvan Muller, 248
3. Alain Menu, 192
4. Tom Coronel, 124
5. Gabriele Tarquini, 115
6. Tiago Monteiro, 101


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet