Superleague Formula

Superleague Formula: Luxemburg wint spannende finale

480_vervisch_9232

Luxemburg is de grote winnaar geworden van het Superleague Formula-weekend in Zolder. In de finale, waar het prijzengeld wordt verdeeld, eindigde Frédéric Vervisch op het nippertje als winnaar en hij streek daarmee het prijzengeld van 100.000 euro op. In de natte slotronde kwam de rest nog heel dichtbij, maar Australië en België konden er net niet langs. Doornbos en Buurman eindigden waar ze gestart waren: als zesde en zevende.


Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Chris Schotanus


Slotspurt
De finale van de Superleague Formula bestaat uit een staande start met de beste acht rijders uit race 1 en 2. Dat betekent een startopstelling met Luxemburg op pole, voor Australië, Zuid-Korea, België, Nieuw-Zeeland, Japan, Nederland en Rusland. De eerste twee races gezien hebbende zal de start allesbepalend zijn.

Poleman Luxemburg komt heel goed weg, maar dat kan niet gezegd worden van Zuid-Korea. Wissel verliest op het korte rechte stuk gelukkig voor hem maar één plaats; Neel Jani sluit achter Australië. Achter Korea volgen Nieuw-Zeeland en Japan, voor Nederland en Rusland.

Vervisch is veilig
Al na de eerste kilometer is bijna zeker wie er gaat winnen. Vervisch heeft voor Luxemburg namelijk een gat van twee seconden geslagen en dat maken ze in vijf ronden normaal gesproken echt niet meer goed. De tweede plaats is nog wel spannend, want Jani zit op de staart van Australië en hij is echt niet van plan om er achter te blijven zitten. John Martin weet echter ook dat hij zich slechts vijf ronden breed hoeft te maken en dat lukt hem in ieder geval de eerste vier ronden prima.

Regen in de laatste ronde
In de laatste ronde wordt er nog wat extra spanning aan de finale toegevoegd want er komt regen uit de hemel. Op de slicks betekent dit glibberen in de laatste ronde. Leider Vervisch leek al zeker van de leiding, maar als hij zich in de chicane verremt en rechtdoor schiet is dit ineens lang niet meer zo zeker. Gelukkig voor hem schiet ook Australië net zo rechtdoor en behoudt hij de leiding. Hij heeft Australië nu echter wel bovenop zijn staart, met België daar weer achter. In de Jacky Ickx-chicane duikt Jani aan de binnenkant van Martin, die echter gewoon instuurt en Jani terugverwijst naar p3. Zo behoudt Martin de tweede plaats en weet Vervisch nog ternauwernood te winnen.

480_laatste_ronde_6558

Vervisch: “Te rustig aan”
Thuisrijder Frédéric Vervisch was uiteraard zeer tevreden met zijn overwinning, maar hij maakte het in de slotronde nog onnodig spannend. “Ik dacht dat ik een comfortabele leiding had, maar ik zag de regen komen en het team coachte me rustig aan te doen. Dat nam ik echter iets te letterlijk en toen kwamen ze achter me weer heel dicht bij. Toen besloot ik dus maar weer gewoon het gas erop te gooien, maar vervolgens ging het bijna fout in de chicane. Gelukkig was daar een ontsnappingsroute, anders was het wel een erg jammerlijk einde van de finale geweest. In de laatste bochten was het vervolgens nog enorm spannend, maar gelukkig deed er niemand gekke dingen door bij iemand achterin te rijden of zo.”

480_laatste_ronde_6564

Martin: “We zien wel waar het schip strandt”
Chris Martin wist de finale weliswaar niet te winnen, maar hij breidde wel zijn voorsprong in het kampioenschap uit. “En dat was ons doel voor dit weekend. We waren al het hele weekend heel snel, maar ik heb her en der wat fouten gemaakt. Vandaag ging het echter nagenoeg perfect. In de finale was het spannend met die regen. In de voorlaatste ronde was de eerste sector al glad en in de slotronde was het overal glibberen. Ik ben echter gas blijven geven onder het motto “we zien wel waar het schip strandt”. Ik kwam nog heel dicht bij Frédéric, maar hij maakte zich goed breed. En ik moest ook nog flink verdedigen. Neel zette me de hele race vol onder druk, maar ik kon hem gelukkig voorblijven.”

Jani: Podium in “thuisrace”
Neel Jani verdedigde vandaag de kleuren van België en behaalde dus een mooi resultaat in zijn “thuisrace”. “Het is mooi om België hier op het podium te zetten. Bovendien is dit voor mij als Zwitser ook het dichtst bij een thuisrace als ik me kan voorstellen, want bij ons zijn er geen circuits. De finale was spannend, ik was snel en kon Australië flink onder druk zetten. Ik wilde echter niet in de fout gaan en tegen mijn voorganger aanrijden, zoals ze wel bij mij deden in Assen. Ik zat op de limiet, maar kon er helaas niet voorbij. Ik wilde echter op het podium eindigen en dat is gelukt.”

480_podium_finale_6583

Uitslag finale Superleague Formule
1. Luxemburg (Frédéric Vervisch), 5 ronden
2. Australië (John Martin), op 0.268
3. België - Anderlecht (Neel Jani), op 0.766
4. Zuid-Korea (Max Wissel), op 0.949
5. Nieuw-Zeeland (Chris van der Drift), op 1.162
6. Japan (Robert Doornbos), op 2.078
7. Nederland - PSV (Yelmer Buurman), op 2.701
8. Rusland (Mikhail Aleshin), op 4.440
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet