WTCC

WTCC: Coronel beloond voor keurige inhaalrace, top drie weer voor Chevrolet

480_chevrolets_6388

Op het circuit van Donington eindigde de eerste WTCC-race met een drievoudige overwinning voor Chevrolet. Onder wisselende omstandigheden, veroorzaakt door regen die gaandeweg de race inzette en steeds sterker werd, zegevierde wereldkampioen Yvan Muller vanaf pole-position, gevolgd door zijn beide teamgenoten Rob Huff en Alain Menu. Achter dit trio eindigde Tom Coronel als ‘best of the rest’ op de vierde plaats, waarmee hij tevens de vierde positie in de tussenstand van het rijderskampioenschap overneemt.


Tekst: René de Boer
Foto's: FIAWTCC.com


480_start1_0161

Vooraan in het veld is er weinig spektakel, daarvoor is de overmacht van de Chevrolets gewoonweg te groot. Zo is het dan ook geen wonder dat Yvan Muller voor de derde keer dit seizoen een WTCC-race wint. Voor het merk onder leiding van sportbaas Eric Nève is het de twaalfde overwinning uit 13 races dit seizoen en de derde drievoudige overwinning dankzij Muller, Huff en Menu. Ditmaal mocht teambaas Ray Mallock met coureurs het podium op om de beker voor het winnende merk in ontvangst te nemen.

480_tom_0432

Tom Coronel kon bij de start al wat progressie boeken en wist uiteindelijk de vierde plaats te pakken toen hij Tarquini inhaalde. “Tarquini en Monteiro zaten voor me een beetje te rommelen, waarbij ook Turkington betrokken was. Op een bepaald moment leek het wel of Tarquini in bocht zeven een schakelfout maakte. Toen kon ik erlangs en ik dacht: ‘Nu moet ik ook meteen wegwezen, want anders heb ik die hele race lang die gozer in m’n nek’. In de tweede helft van de race begon het steeds sterker te regenen, waardoor Tarquini weer dichterbij me kwam, want in de regen had hij met voorwielaandrijving duidelijk een voordeel. In de slotfase kwam Tarquini nog dichtbij, hij tikte me van achteren drie, vier keer aan. In de laatste ronde werd de regen iets minder en had ik weer iets meer lucht. Dit resultaat is prima, voor ons op het moment ook het maximaal haalbare.” Achter Coronel eindigde Tarquini als vijfde, gevolgd door Franz Engstler als beste privatier. Robert Dahlgren was in een curieus incident verwikkeld, toen hij met zijn Volvo de BMW van Kristian Poulsen besteeg, maar toch nog de race kon voortzetten.

480_eat_my_dust_9772

Uitslag:
1. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, 13 r. in 21:21.521 (gem. 146,01 km/u)
2. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 1,136
3. Alain Menu (Zwi), Chevtrolet Cruze 1.6T, op 3,903
4. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 8,708
5. Gabriele Tarquini (Ita), Sunred SR Leon 1.6T, op 9,299
6. Franz Engstler (Dui), BMW 320 TC, op 14,186
7. Michel Nykjaer (Den), Sunred RS Leon 1.6T, op 18,974
8. Robert Dahlgren (Zwe), Volvo C30 Drive, op 19,191

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet