Superleague Formula

Superleague Formula: Engeland wint race 1 in de pitstraat

480_engeland_1_6180

Craig Dolby heeft namens Engeland de eerste Superleague-race op Zolder gewonnen. De Brit maakte zijn verplichte pitstop een ronde eerder dan leider Chris van der Drift, die hiermee voor Nieuw-Zeeland terugviel naar de derde plaats, achter Dolby en voor België “thuisrijdende” Neel Jani. Van der Drift verloor zijn podiumplaats in de laatste ronde nog aan de echte Belg (voor Luxemburg rijdend) Frédéric Vervisch.


Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Co van der Gragt en Klaas Norg


Geweld in de eerste bocht
Je kunt over de Superleague Formula zeggen wat je wilt, maar de auto’s (en het geluid) zijn toch wel lekker bruut. Met een rollende start razen veertien wagens richting de 1ste Linkse.

480_nieuw_zeeland_1_6003

Poleman Chris Van der Drift is goed wakker en duikt als leider de bocht in, voor Engeland. Daarachter remt Neel Jani voor België heel laat, hij dreigt voorbij te worden gereden door de “Japanner” Doornbos, maar omdat Jani in de volgende bocht de binnenkant heeft, behoudt hij p3. Doornbos is Luxemburg voorbij gegaan, daarachter blijft Buurman met de Nederlandse PSV-bolide zesde.

Neel Jani kan in de openingsfase het tempo niet helemaal bijbenen. Hierdoor weten Van der Drift en Dolby een gat te slaan, terwijl Jani in zijn spiegels zit te kijken naar Doornbos. Die wacht tot de vijfde ronde voor hij zijn aanval aan de binnenkant van Jani plaatst. Daar is echter geen ruimte en terwijl Jani instuurt ziet Doornbos bijna zijn voorvleugel aan gruzelementen vliegen. Gelukkig kan hij veilig door, al verliest hij wel een plaats aan Vervisch.

Frankrijk in de muur, safetycar op de baan
Overal in het SF-veld wordt hevig gevochten en dat kan wel eens resulteren in brokken. Dit keer is het Tristan Gommendy die bij het opkomen van het rechte stuk rechtsaf de muur in vliegt. Zijn Franse Bordeaux-auto moet van de baan worden geduwd, in de tussentijd neutraliseert de safetycar het veld.

Na enkele SC-rondjes wordt het veld weer snel losgelaten; de herstart verloopt bijzonder rustig. Iedereen rijdt achter elkaar aan, zodat we weer verder gaan waar we gebleven waren.

Engeland stopt als eerst
De SF-race kent één verplichte pitstop, in een window van tien minuten. Wanneer na zeven ronden de pitstraat open gaat, gaan nummer twee, drie en vier, Dolby, Jani en Vervisch, meteen naar binnen. Leider Chris van der Drift doet dat niet, evenmin als Yelmer Buurman. Robert Doornbos stopt wel.

Van der Drift komt een ronde later binnen, net als Buurman. Bij het uitkomen van de pits blijkt het vroege stoppen echter de betere keuze te zijn. Van der Drift verliest twee plaatsen aan de nieuwe leider Engeland en België en rijdt nu derde. Hij wordt gevolgd door Vervisch, Doornbos en Buurman.

480_doornbos_1_6089

Nederlandse strijd
Het jammere van de pitstops is dat hierna de onderlinge verschillen allemaal zo’n twee seconden zijn geworden, waardoor er niet echt gevochten wordt. Dat geldt niet voor Doornbos en Buurman, die zijn nog in een onderlinge strijd verwikkeld. Dat liep in Assen fout af, hopelijk verloopt dit vandaag zonder kleerscheuren. Dat lijkt er wel op, want Buurman komt net niet dichtbij genoeg om een aanval te wagen. Sterker nog, Doornbos loopt langzaam weg bij de Nederlandse PSV-auto.

480_buurman_1_6045

De strijd lijkt gestreden
In de laatste tien minuten is het spannendste er wel vanaf. Engelsman Dolby heeft een veilig gat van vier seconden op de “Belg” Jani, die 2,5 tel voorsprong heeft op Van der Drift. De Nieuw-Zeelander moet nog wel uitkijken, want de echte Belg in een Luxemburgse overall Vervisch volgt binnen een seconde. Dat gat houdt Van der Drift echter netjes constant en hij lijkt dan ook de derde plaats te gaan pakken. Tot het vallen van de vlag echter, want dan blijkt de Belg Vervisch voor al het thuispubliek toch nog plotseling de derde plek te hebben gepakt.

Op plaats vijf en zes volgen Doornbos en Buurman, het onderlinge verschil is uiteindelijk opgelopen tot drie seconden. Daarachter eindigen Australië (John Martin), Zuid-Korea (Max Wissel), Brazilië (Antonio Pizzonia) en Turkije (Duncan Tappy).

Uitslag race 1 Superleauge Formula
1. Engeland (Craig Dolby), 29 ronden
2. België - Anderlecht (Neel Jani), op 3.051
3. Luxemburg (Frédéric Vervisch), op 5.399
4. Nieuw-Zeeland (Chris van der Drift), op 6.255
5. Japan (Robert Doornbos), op 8.917
6. Nederland - PSV (Yelmer Buurman), op 12.192
7. Australië (John Martin), op 23.453
8. Zuid-Korea (Max Wissel), op 26.823
9. Brazilië (Antonio Pizzonia), op 34.215
10. Turkije - Galatasaray (Duncan Tappy), op 38.108
11. Rusland (Mikhail Aleshin), op 39.529
12. Tsjechië - Sparta Praag (Filip Salaquarda), op 46.291
13. Spanje - Atletico Madrid (Andy Soucek), op 3 ronden
14. Frankrijk - Girondins de Bordeau (Tristan Gommendy), op 24 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet