DTM

DTM: Podiumplaats Van der Zande bij DTM-stadionrace

2011_renger_trofee
Beker voor Van der Zande na de eerste dag van het DTM-stadionevenement in München

Dat hij precies weet hoe het moet als de vangrails dichtbij staan, bewees hij wel door als eerste F3-coureur twee keer op rij de Formule 3-Grand Prix van Macau te winnen. En wellicht hielp deze ervaring Audi-rijder Edoardo Mortara ook op weg naar de dagzege op zaterdag tijdens het DTM-show-evenement in het Olympiastadion van München. In de finale, waarin de Italiaan het als beste Audi-rijder van de dag tegen Bruno Spengler als beste vertegenwoordiger van de Mercedes-Benz-fractie mocht opnemen, stelde DTM-debutant Mortara de dagzege veilig. Renger van der Zande deed het de hele dag bijzonder goed en kwam tot in de halve finale, waarin hij een fout maakte bij het kiezen van de locatie voor de verplichte pitstop en daarmee het onderspit delfde tegen zijn Mercedes-Benz-merkgenoot Spengler. Zo werd Van der Zande uiteindelijk derde, gedeeld met Mike Rockenfeller als verliezend halve-finalist in het Audi-kamp.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat


Van tevoren was er met veel belangstelling uitgekeken naar het DTM-show-evenement in het architectonisch schitterende Olympiastadion van München. Natuurlijk hadden de organisatoren goed naar het formaat van de jaarlijkse ‘Race of Champions’ gekeken, en speciaal voor de gelegenheid was er een parcours van 1,192 kilometer in het stadion aangelegd. Daarop traden vandaag de negen Audi- en Mercedes-Benz-coureurs in onderlinge duels tegen elkaar in het strijdperk, om ervoor te zorgen dat er in ieder geval van elk merk één rijder in de finale zou komen. Omdat zo’n ‘knock-out-schema’ alleen werkt bij een even aantal per merk, moesten er in de proloog in de ochtend al twee rijders worden ‘uitgezeefd’. Dat waren Susie Stoddart bij Mercedes-Benz en Miguel Molina bij Audi, de laatste echter alleen maar omdat hij tijdens zijn run de afgrenzing van de baan raakte. Anders had Rahel Frey als eerste haar overall weer voor dagelijkse (team-)kleding kunnen verwisselen.

2011_molina_muur_ochtend
Miguel Molina raakte in de proloog op zaterdagochtend de muur

Aardig wat schade
Werd er gisteren in de vrije trainingen nog aardig wat schade gereden (Engel, Jarvis, Frey en Rockenfeller liepen op vrijdag allemaal averij op), vandaag bleef het bij het ene schadegeval van Molina en wat kapot kunststof voor Gary Paffett, die in de achtste finale tegen Renger van der Zande de kunststof elementen langs het parcours raakte en er daarmee voor zorgde dat onze landgenoot verder kwam. In de kwartfinale, waarin de rijders na de derde van vier afgelegde ronden voor het eerst een verplichte pitstop moesten maken, won Van der Zande van David Coulthard. Spengler kwam in de halve finale van de Mercedes-Benz-kant van het schema terecht door overwinningen op Jamie Green en Ralf Schumacher. Bij Audi won Mortara achtereenvolgens van Frey, Ekström en Rockenfeller. Rockenfeller schakelde op weg naar zijn halve finale Albuquerque en Jarvis uit.

2011_pitstop_mortara
Pitstop voor Mortara, die uiteindelijk de overwinning voor zich zou opeisen

2011_coulthard_stadion
David Coulthard behoorde tot de rijders die door Van der Zande werden bedwongen

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet