Superleague Formula

Superleague Formula: Graig Dolby pakt de pole voor Chris van der Drift op Zolder

zs_kwal_dolby

Eindelijk is er een overéénkomst gevonden tussen voetbal en autosport. Je hoeft niet de beste te zijn om te winnen. Yelmer Buurman reed naar een tweede tijd in de kwartfinales maar bleef toch met lege handen staan. Zijn concurrent in de shoot out België wist zich met een supertijd verzekerd van een halve finale. Ook Robert Doornbos viel in de kwartfinales uit na een verlies in een rechtstreeks duel met Luxemburg. Ondanks een regenbui vlak voor de finale wist Graig Dolby Engeland naar de pole te rijden. Chris van der Drift verslikte zich in de Bolderbergbocht en schoof rechtdoor. De Nederlandse Nieuw Zeelander maakte desondanks indruk na een lange afwezigheid in deze klasse.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Fotografie: Co van der Gragt en Klaas Norg

De kwalificatie gebeurt in twee groepen van 7 wagens. De vier snelsten van de ene groep moeten het opnemen tegen de 4 snelsten van de andere groep B in de shootout. De eerste van de snelste groep moet het opnemen tegen de vierde rijder van de langzaamste groep. De tweede van de snelste groep tegen de derde van de langzame groep enz... Twee wagens komen dus gelijk in de baan en worden na elkaar gestart met een tussentijd van 5 seconden. De wagen die de snelste tijd draait gaat door naar de volgende ronde. Uiteindelijk blijven er twee deelnemers over die gaan strijden om de poleposition.

Kwalificatie
10 minuten kwalificatie voor Groep A tussen Belgie (Neel Jani), Nieuw Zeeland (Chris van der Drift), Japan (Robert Doornbos), Turkije (Franck Perera), Tsjechie (Filip Salaquarda), Rusland (Mikhail Aleshin) en Engeland (Graig Dolby).

Gekwalificeerd groep A:
1. Engeland
2. Japan
3. Belgie
4. Nieuw-Zeeland

10 minuten kwalificatie voor groep B tussen Brazilie (Antonio Pizzonia), Australie (John Martin), Spanje (Andy Soucek), Nederland (Yelmer Buurman), Zuid Korea (Max Wissel), Frankrijk (Tristan Gommendy) en Luxemburg (Frédéric Vervisch).

Gekwalificeerd groep B (snelste groep):
1. Australie
2. Nederland
3. Luxemburg
4. Spanje
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet