Dutch GT4

Dutch GT4: Stephano D'Aste van twaalfde plek naar winst, Ricardo van der Ende tweede

480_daste_5031

Tijdens de eerste GT4-race van de Zolder Superleague raasde er een groene tornado over het circuit. Deze ongrijpbare wervelwind maakte de ene na de andere GT4-coureur onherroepelijk tot bijrolspeler. Aangekomen bij de Nederlandse toppers toonde de Italiaanse tornado geen enkel respect en denderde ongenaakbaar door. Stephano D’Aste wervelde zo in de dertiende omloop zelfs langs raceleider Ricardo van der Ende om de race te winnen die hij begon als twaalfde. Dat zijn auto tijdens de kwalificatie een probleem had mag duidelijk zijn, want D’Aste zelf heeft geen enkel probleem met dit circuit.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Co van der Gragt, Klaas Norg, Chris Schotanus en essay produkties/Justin van Densen

480_start_0039

Bastiaans slecht weg
Bij de start is polesitter Phil Bastiaans niet goed weg. Hij ziet al voor de eerste bocht de oranje Ekris-BMW langszij komen en ook de witte Lotus Evora van Cor Euser zit er al naast. Net voordat ook de BMW van Simon Knap kan toeslaan kan Bastiaans de deur dicht houden.

480_start_5602

Opmars D’Aste
Stephano D’Aste heeft juist een superstart, hij heeft in de eerste ronde al vijf concurrenten te pakken en komt als zevende door. Zo maakt hij in de beginfase al duidelijk dat men nog niet klaar met hem is, ook al was zijn uitgangspositie niet florissant. Elke ronde prikt hij zijn groene Lotus langs een tegenstander en met nog ongeveer twaalf ronden te gaan lijkt de zege nog alleszins een optie.

480_riet_5654
Pim van Riet in actie

Van der Ende los
Van der Ende rijdt een gaatje naar Cor Euser en maakt zich voorlopig nog geen zorgen over wat er achter hem gebeurt. Ook niet wanneer het begint te spetteren. Alle rijders staan op slicks, maar niemand komt binnen. De baan heeft er nauwelijks hinder van, want de rondetijden blijven gelijk en de regen zet niet door.

ltaliaanse furie
In ronde 6 klopt D’Aste aan de deur bij Bastiaans en lang hoeft hij niet te kloppen, want de Italiaanse furie kan al snel weer op jacht naar de nummer twee Euser. Na twee ronden zit de groene Evora op de bumper van de witte en ook hier stuurt D’Aste probleemloos langs.

480_finish_ende_5722

Niet riant
De voorsprong van Van der Ende is echter ruim 3.4 sec. en dat lijkt riant, maar blijkt het niet te zijn. D’Aste perst er de ene na de andere supersnelle ronde uit en verbetert zijn eigen tijden keer op keer. Euser probeert aan te haken bij de Italiaan, maar moet toch een klein gaatje toestaan.

Brutale actie
In ronde tien is de voorsprong van Van der Ende teruggelopen naar krap 3 seconden. Met nog 7 minuten te gaan pakken zich donkere wolken samen voor de oranje BMW. Ongeveer 8/10 komt Van der Ende tekort op D’Aste en zo zit de Lotus in ronde 13 achter de raceleider. Op het rechte eind is er nauwelijks een gaatje tussen de BMW en de muur, maar toch propt D’Aste hem er tussen. Met succes, want Van der Ende gedraagt zich als een gentleman en geeft hem niet de zet die hij riskeerde met die brutale actie.

480_euser_4776
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet