Clio Cup

Clio Cup: Welke zesde versnelling?

480_denen_1755

“Zandvoort is wel even wat anders dan de kleine bochtige circuitjes die we in Denemarken gewend zijn. Voor het eerst in vier jaar Clio Cup racen heb ik de auto in de zesde versnelling gehad en weet je, hij deed het nog ook”, aldus de goedlachse Deen Michael Christensen die op basis van zijn getoonde snelheid zeker niet zou misstaan in de Dutch Renault Clio Cup.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's Co van der Gragt en Klaas Norg

Tijdens het Dutch Power Pack Festival waren de rijders uit de Deense Clio Cup op Circuit Park Zandvoort te gast. Michael Christensen verraste in de kwalificatie met een fraaie derde tijd algemeen en kon ook in de wedstrijden het tempo van de Nederlandse toppers uitstekend volgen. Met name in de tweede race over twaalf ronden streed Chistensen in de grote kopgroep mee om uiteindelijk als zevende algemeen de finish te passeren. Tel daarbij zijn elfde plaats algemeen in race één en Christensen kon met twee Deense Clio Cup overwinningen huiswaarts keren.

480_christensen_0729

240_christensen_1035De 26-jarige Christensen is inmiddels aan zijn vierde Clio seizoen bezig. “Ik kom oorspronkelijk uit de rallycross, daarin ben ik twee keer Deens kampioen geweest. Omdat deze tak van autosport in Denemarken geen media-aandacht kreeg ben ik overgestapt naar de Clio Cup, die werd zelfs op de TV uitgezonden. Het eerste jaar werd ik derde, toen tweede en vorig jaar ben ik kampioen geworden. Op dit moment lig ik ook eerste.” De Tegee-Dan (leverancier van o.a. autoschoonmaakproducten) Clio Cup Danmark telt zeven raceweekenden en heeft een bijzondere puntentelling. “Voor de kwalificatie-uitslag krijg je ook volle wedstrijdpunten en voor de eerste race wordt de complete grid omgedraaid. Normaal zijn dat een stuk of tien auto’s maar als het er vijftien zijn gebeurt dat ook. De startopstelling van race twee wordt dan weer bepaald door de posities in de kwalificatie en de uitslag van race één bij elkaar op te tellen. Het volledig omdraaien van de grid is gedaan om ook de mindere rijders wat meer voorin te krijgen en ervaring te laten opdoen in de gevechten. Er rijden zo’n twintig Clio’s in Denemarken maar een stuk of tien daarvan worden in andere kampioenschappen ingezet waardoor ons startveld meestal uit tien auto’s bestaat. Verder duren onze races nooit langer dan twintig minuten, dus toen we hoorden over een veertig minuten race met pitstop waren we wel verrast”, aldus Christensen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet