Algemeen

Dragracing: Europese toppers in Drachten

mpm_int_joon

Lex Joon, Danny Bellio, Adam Flamholc en Gordon Smith hebben drie dingen gemeen. Allemaal rijden ze op het hoogste Europese dragrace-niveau, behoren tot de top in hun klasse en allemaal zijn ze dit weekend tijdens de MPM Internationals op de Dragstrip Drachten te bewonderen. Het is lang geleden dat er zoveel rijders van Europees topniveau in Nederland in actie kwamen. Maar ook in de klassen die strijden om het Open Nederlands Kampioenschap zijn de velden goed gevuld en kan dus een spannende strijd tegemoet worden gezien.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

Met de MPM Internationals, de juli-editie van AutoMotoShow, staat Drachten komend weekend het grootste en mooiste dragrace-spektakel in jaren te wachten. De laatste keer dat Lex Joon met zijn Top Fuel dragster in Nederland in actie kwam dateert alweer uit 2005. Komend weekend is de MPM Top Fuel-piloot terug en gaat proberen zijn bestaande baanrecord van 3,64 seconden over de 1/8 mijl scherper te stellen.

mpm_int_bellio 

Maar Joon is niet de enige topper uit een FIA klasse van het Europees Kampioenschap. Vanuit Engeland zou Derek Flynn met zijn Top Methanol Dragster komen maar helaas heeft zijn auto bij de laatste FIA EK-wedstrijd in Finland zodanig veel schade opgelopen dat reparatie voor dit weekend niet meer mogelijk bleek. Wel van de partij is Danny Bellio met zijn fraaie Dodge Top Methanol Funny Car.

mpm_int_smith

Een dubbele primeur is het optreden van Gordon Smith met zijn Fuel Funny Car. Voor het eerst komt er in Drachten een op nitro gestookte Funny Car in actie en tevens is het de eerste keer dat de Engelsman uitkomt in de volledige MPM-outfit.

mpm_int_flamholc_1

De klasse Pro Modified heeft in Adam Flamholc een deelnemer van het allerhoogste niveau. De Zweed schreef afgelopen jaar de European Finals op zijn naam, werd derde in het FIA Europees Kampioenschap en behoort tot het selecte gezelschap van rijders dat met een Pro Modified-bolide de zes-seconden-grens heeft weten te doorbreken. Flamholc neemt het in Drachten onder andere op tegen David Vegter en Robert Koper, twee Nederlandse deelnemers aan het FIA EK.

De MPM Internationals telt mee voor het Open Nederlands Kampioenschap en dus zijn alle klassen meer dan uitstekend gevuld waarbij ook het aantal buitenlandse inschrijvingen weer opvallend hoog is. Super Pro ET, de hoogste klasse met een NK-status telt tevens mee voor de Duitse Super Pro ET Challenge en heeft maar liefst 27 deelnemers.

mpm_int_kerkhofs

Bij de motoren komen met Kevin Charman en Daniël Kerkhofs twee nitro gestookte combinaties aan de start. Charman rijdt dit jaar op de motor waarmee René van den Berg de afgelopen jaren furore maakte en het hoeft niemand te verbazen als de Engelsman zijn plaatsje dit weekend voor een paar runs afstaat aan de Nederlander. De strijd in de klasse Super Twin Top Gas telt tevens mee voor de Euro Series. Hierin gaat de Nederlander Herman Jolink momenteel aan de leiding.

AutoMotoShow biedt met de MPM Internationals echter nog veel meer dan dragracen alleen. Zo zal het MPM Seaside Affair Tractor Pulling team aanwezig zijn en demonstratieruns verzorgen, is er veel (live) muziek, een show van custom cars en bikes en een shopping-area waar van alles te koop is.

AutoMotoShow/MPM Internationals wordt gehouden op 15, 16 en 17 juli op Vliegveld Drachten, De Knobben 100A, 9202 XJ Drachten. Aanvang op vrijdag en zondag om 10.00 uur en op zaterdag om 9.00 uur. Op zaterdagavond is er een feestprogramma met veel live muziek. De toegangsprijs bedraagt voor de vrijdag € 15,00 de zaterdag € 20,00 en de zondag eveneens € 20,00. Afzonderlijke tickets voor de feestavond kosten € 10,00. Tweedaagse tickets zijn voor € 30,00 te koop terwijl voor een driedaagse totaalticket € 35,00 moet worden betaald. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet