Formule 1

Formule 1: Alonso wint tactisch steekspel in Bahrein

Wereldkampioen Fernando Alonso heeft de eerste race van het seizoen 2006 op zijn naam geschreven. In de woestijn van Bahrein bleef het gat tussen de Renault-coureur en Michael Schumacher de hele race minimaal, maar met een uitgekookte pistopstrategie wist de Franse renstal hun stercoureur net voor Schumacher te krijgen. Als derde eindigde Kimi Räikkönen die, ook al met een opvallende strategie, vanaf de laatste plaats oprukte naar het podium.

Tekst: Daan Jeuken

Het was een echte tweestrijd, tijdens de Grand Prix van Bahrein. Vanaf pole position behield Schumacher zijn eerste plek, terwijl Alonso in de eerste ronde de tweede plaats van Felipe Massa overnam. Toen de tweede Ferrari-coureur enkele ronden later spinde en de daardoor noodzakelijke pitstop ontaarde in chaos, was de race voor de Braziliaan gedaan.

In die openingsfase ontspon zich een leuk gevecht tussen Jenson Button en zijn teamgenoot Rubens Barrichello. Button kwam bij de start, net zoals bij de opwarmronde, erg stroef uit de startblokken en verloor een aantal plaatsen. Uiteindelijk trok de Brit wel aan het langste eind in de tweestrijd bij Honda. Barrichello viel daarna ver terug, omdat hij zijn derde versnelling was verloren.

Inmiddels waren de twee koplopers al een eindje verwijderd van het gevolg, waarbij Schumacher een gat van enkele seconden sloeg. Schumacher moest enkele ronden eerder stoppen dan Alonso, maar het geslagen gat was ruim voldoende om de Spanjaard achter zich te houden.

Bij de tweede stop had Schumacher deze marge echter niet en toen de Ferrari-coureur stopte had Alonso een paar rondjes de tijd om de nodige tijdwinst te boeken. Hierbij werd hij echter wel gehinderd door achterblijvers, waardoor Alonso na zijn stop precies naast Schumacher de baan op kwam. De twee gingen samen de bocht in, maar de regerend wereldkampioen zat aan de goede binnenkant en kon de leiding naar zich toe trekken. Samen gingen de twee richting finish, maar het verschil tussen de twee was zo miniem, dat Schumacher geen inhaalpoging meer kon doen.

Uiteraard was de Spanjaard uitermate tevreden dat hij zijn zegetocht van vorig seizoen weer kon doortrekken. “Hiervoor moet ik het hele team bedanken, zij zorgden ervoor dat ik precies op tijd de pits in kon. In de eerste stint was Michael te snel, maar ik was zwaarder dus ik kon het rustig afwachten. In de tweede stint kwamen we bij elkaar uit en na Michaels tweede stop moest ik mijn tijdwinst boeken. De marshalls zwaaiden echter geen blauwe vlaggen, waardoor het nog close werd, maar ik hield net genoeg tijd over om de leiding te pakken. Toen was het verschil een seconde en kon ik rustig naar de finish rijden.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet