Dutch GT4

Dutch GT4: Team HTC Porsche Eindhoven en GT3.NL kijken uit naar start raceseizoen 2011

480_14mrt11-171

In de sfeervolle ambiance van het vermaarde Amsterdamse restaurant ‘De Kersentuin’, deel uitmakend van het Bilderberg Garden Hotel, werden vandaag de raceplannen gepresenteerd van Team HTC Porsche Eindhoven en GT3.NL, de autosport-tak van Porsche Centrum Eindhoven. Als regerend kampioensteam komt de équipe met coureurs Phil Bastiaans en Jan Lammers met startnummer 1 uit in het Dutch GT4 Championship met de door GT3.NL ontwikkelde GT4 variant van de Porsche 911 GT3. Eveneens onder de vlag van GT3.NL rijdt Paul van Splunteren in het FIA Europees GT3-kampioenschap natuurlijk ook met een Porsche 911, een door Porsche Motorsport gebouwde 911 GT3 R om precies te zijn. De ondernemer/coureur komt wederom uit voor het team ProSpeed Competition, dat vorig jaar de kampioenstitel bij de teams won. “Net als Phil Bastiaans en Jan Lammers in Nederland rijd ik dus in Europees verband ook met startnummer 1”, zegt Van Splunteren. HTC treedt op als titelsponsor van het team voor het Nederlands kampioenschap, terwijl NEC hoofdsponsor voor het Europese programma is. Ook de Bilderberg-groep is, evenals in de afgelopen jaren, bij de projecten betrokken.

Tekst: René de Boer / Marc Kok
Foto’s: Chris Schotanus

240_14mrt11-026Op nationaal niveau is het Dutch GT4 Championship wederom het speelveld voor het Team HTC Porsche Eindhoven. In de eredivisie van de Nederlandse autosport kan het team van Paul van Splunteren al op vele successen bogen, met als onbetwist hoogtepunt uiteraard het binnenhalen van de titel door Phil Bastiaans in het afgelopen seizoen. Het was al het tweede kampioenschap op rij voor de GT4-versie van de Porsche 911, die op initiatief van Paul van Splunteren en diens organisatie GT3.NL werd ontwikkeld. “Het potentieel van de 911 als wedstrijdauto volgens het GT4-reglement is daarmee ruimschoots bewezen, al zit natuurlijk ook de concurrentie niet stil”, zegt Van Splunteren.

Topbezetting: Phil Bastiaans met Jan Lammers
Phil Bastiaans begint als titelverdediger aan het seizoen 2011, dat traditioneel van start gaat tijdens het weekeinde van 23 tot en met 25 april met de Paasraces op Circuit Park Zandvoort. Bastiaans krijgt een prominente teamgenoot in de persoon van oud-Formule 1-coureur en Le Mans-winnaar Jan Lammers, die hij als ‘een icoon in de Nederlandse autosport’ omschrijft. Bastiaans: “Afgelopen jaar heb ik mede dankzij de jeugdige Mathijs Harkema de titel kunnen winnen. Komend seizoen zullen we het echter nog zwaarder gaan krijgen. Het zal niet makkelijk worden om voor het derde opeenvolgende seizoen met een Porsche het kampioenschap te grijpen. Daarom vind ik het heel fijn dat ik een superervaren coureur als teammaat krijg. Jan zal zeker niet snel in paniek raken, mochten we in het begin van het jaar wat tegenslag ervaren. Natuurlijk leg ik de lat ook in 2011 weer hoog. De doelstelling is om tijdens de finaleraces op Zandvoort nog steeds mee te doen om de titel. Daar gaan we voor!”

480_14mrt11-065

Phil Bastiaans: ‘Samen 50 jaar race-ervaring’
Vorig jaar startte Phil Bastiaans als jager op de titel, nu is hij als regerend kampioen de prooi op wie de concurrentie jaagt. Of de start van het seizoen voor hem nu anders aanvoelt dan 12 maanden geleden? "Het is nu makkelijker, want het fel begeerde kampioenschap is al binnen’’, lachte Bastiaans. "We gaan dit jaar natuurlijk weer voor het hoogste, maar het wordt wel moeilijk. Grote concurrent BMW wil met rijders Ricardo van der Ende en Duncan Huisman de titel meer dan ooit. Maar met een slimme coureur als Jan Lammers aan mijn zijde verwacht ik de Porsche elke race aan de finish te brengen. Dat is nodig, want kampioen kun je eigenlijk alleen worden als je elke manche scoort. Jan en ik hebben ruim 50 jaar autosportervaring. Daarvan gaan we flink gebruik maken.’’


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet