NASCAR

NASCAR: Jeff Gordon terug in Victory Lane!

Na twee jaar en 66 races zonder succes behaalde Hendrick Motorsports-coureur Jeff Gordon op Phoenix zijn 83e NASCAR Sprint Cup overwinning. Daarmee komt de viervoudig NASCAR Sprint Cup-kampioen op gelijke hoogte en een gedeelde vijfde plek in de zegeranglijst met Cale Yarborough.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011_phoenix_jeff_gordon_2
Prachtig moment. Jeff Gordon hoort er weer helemaal bij. Hij kan weer winnen.

Jeff Gordon kan weer winnen
In de NASCAR Sprint Cup behaalde Jeff Gordon vier kampioenschappen en werd gedurende geruime tijd als de “Wonder Boy” van de Sprint-series beschouwd. In de hoogtijdagen van zijn successen waren zelfs F1 teams in hem geïnteresseerd! Gordon behaalde zijn laatste titel in 2001. Vooral de laatste jaren wilde het niet echt lukken. Gordon moest het maar liefst 66 wedstrijden zonder overwinning stellen. Het wisselen van de crews bij Hendrick Motorsports tijdens één van de laatste wedstrijden in 2010 bracht uiteindelijk resultaat.

In de 304e ronde van de 312 ronden tellende wedstrijd nam Gordon definitief de leiding toen hij Kyle Busch aan de binnenkant van de start/finish lijn aanviel en in Turn 1 definitief aan hem voorbijging. Kyle Busch die dit weekend al de Camping World Truckseries en de Nationwide-wedstrijd gewonnen had: “Er zit natuurlijk altijd een auto bij die probeert je gehele weekend te ruïneren. Dit keer was het de No. 24. Ik wist dat hij snel op mij inliep en ik wist ook dat hij aan mij voorbij zou gaan. Deze plaats is één groove en vlak tot op de bodem. In Turn 3 en Turn 4 bleef hij achter me hangen, waardoor ik “loose” werd en ik het gas niet verder naar beneden kon trappen. Hij zat zo dicht naast mij dat ik eigenlijk niet verder kon”

2011_phoenix_trevor_bayne_actrice
Daytona-winnaar Trevor Bayne heeft aan belangstelling niet te klagen.


Jeff Gordon: “Ik kan niet vertellen hoe fantastisch dit aanvoelt. Het is alweer zo lang geleden maar deze ga ik lang in herinnering houden. Maar ik moet ook de fans bedanken. Ik bedoel niet alleen thuis maar voor het eerst heb ik getwitterd en de reacties zijn bijzonder inspirerend geweest. Ik hoop dat ik dit jaar nog meer burnouts kan doen!” Hoewel die een beetje teleurstellend was doordat Jeff de motor voortijdig liet afslaan. Ook teambaas Rick Hendrick was meer dan tevreden. “Als je een kampioen als Gordon in dienst hebt, dan weet je dat je nog steeds kunt winnen, ook al zien de mensen je over het hoofd. Hij zat er altijd bij, maar had wat minder succes. Ik denk dat we dit seizoen nog veel momentum uit de 24 gaan halen.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet