Formule 1

Formule 1: Renault niet te stoppen in Maleisië

Renault en Toyota lijken ver weg het beste uit de winter gekomen te zijn. Na twee races hebben beide teams een zeer goede indruk achter gelaten. Ook Red Bull heeft zijn zaakjes goed op orde en staat zelfs derde in het kampioenschap na vandaag. De rest moet zijn wonden likken en opnieuw beginnen. Zoveel werd duidelijk nadat Alonso de tweede achtereenvolgende overwinning voor Renault binnenhaalde. Het werd een race om door een ringetje te halen op één van ’s werelds modernste Formule 1-circuits.

Tekst: Pieter de Boer


Voorzichtigheid leek even een troef te worden dit seizoen. In Australië durfden teams niet het achterste van hun tong te laten zien, omdat motoren vanaf dit seizoen twee raceweekenden mee moeten gaan. In Maleisië leek het vandaag hetzelfde verhaal te worden. Pas in de tweede helft van de race gingen alle remmen los en lieten de coureurs hun voorzichtigheid varen. Resultaat waren spectaculaire inhaalpogingen en gevechten op en naast de baan. Grootste slachtoffer van deze acties werd Mark Webber. De Australiër, in dienst rijdend voor Williams, kwam halverwege de race eerst in aanvaring met Ralf Schumacher en een aantal ronden later met Fisichella. Deze kegelde hem waarlijk van het circuit af, wat het einde betekende voor beide coureurs. Webber zag door deze actie opnieuw een mogelijke podiumfinish aan zijn neus voorbij gaan.

Bij de voorste twee coureurs bleven deze acties onopgemerkt. Fernando Alonso en Jarno Trulli reden beide een zeer goede maar wel eenzame race. Beide coureurs kwamen geen minuut in gevaar voor hun positie, maar Trulli kon het hoge tempo van Alonso ook niet bijhouden. Hij komt uiteindelijk op 24 seconde achterstand binnen op plaats twee en behaald daarmee gelijk het beste resultaat voor Toyota ooit in de Formule 1. Het werd ook wel tijd, want de kritiek op het enorme budget en de achterblijvende resultaten groeide met de dag vanuit het hoofdkantoor van Toyota. Dit jaar lijkt Toyota echter het lek boven te hebben en kan het eindelijk meevechten voor de prijzen.

Het team dat een probleem lijkt te hebben is Ferrari. Al het gehele weekend is het team niet voorin de uitslagen te vinden en moesten zelfs vanuit de achterhoede van het veld de race starten. Het eindresultaat werd een beschamende zevende positie voor Schumacher en een uitvalbeurt voor Barrichello. Hiermee lijkt het vonnis getekend voor de interim-auto van Ferrari en zal de F2005 naar verwachting in Bahrein zijn opwachting maken. Of deze wel competitief zal blijken ten opzichte van Renault en Toyota zal daarna moeten blijken. Schumacher vliegt tussendoor naar Italië om daar de nieuwe wagen te gaan testen op Mugello

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet