NASCAR

NASCAR: Nationwidezege Tony Stewart voorproefje Daytona 500. Danica behaalt haar beste resultaat

Met een adembenemende finish behaalde Tony Stewart zijn vierde achtereenvolgende Nationwidezege tijdens de Speedweeks op Daytona. Danica Patrick behaalde met een veertiende plek haar beste Nationwide-resultaat tot nu toe. De Nationwidewedstrijd was alvast een voorproefje voor de Daytona 500.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011_nns_daytona_nns_finish
Tony Stewart wint dankzij een "duwtje" van Landon Cassill(een voormalige HMS Junior) de
wedstrijd met .007 sec. verschil op Clint Bowyer(33). In de Daytona 500 zullen teamgenoten
heel veel moeten gaan samenwerken.


Adembenemende zege Tony Stewart
Tony Stewart behaalde een adembenemende overwinning tijdens de eerste Nationwidewedstrijd op Daytona. Het wedstrijdverloop werd eigenlijk in de slotfase beslist. In de 104e ronde was er wegens “debris” een neutralisatie. Bij de herstart in de 106e ronde ging het fout toen de Penske Dodge van Brad Keselowski na een touché van Landon Cassill richting infield verdween, maar de Dodge kwam weer terug op de baan en raakte de Ford van Josh Wise. De impact was zo heftig dat er met Code Rood voor enkele minuten onderbroken moest worden. Alle betrokkenen bleven ongedeerd. Na 102 Nationwidewedstrijden ononderbroken te zijn gefinisht behaalde Brad Keselowski zijn eerste nulresultaat.

Na ruim 100 ronden wedstrijd bevonden zich van de 43 deelnemers nog slechts 12 auto’s in dezelfde ronde. Voor een restrictorplatewedstrijd is dit ongehoord. In de 55e ronde hadden zich enkele tandems gevormd die uit het peloton weg wilde breken. Keselowski-Bayne en Busch-Logano hadden op het tandem Stewart-Bowyer een voorsprong van ruim 17 seconden opgebouwd.

Na de allerlaatste herstart sprintte Stewart naar voren en versloeg Clint Bowyer met .007 sec. verschil! Daarbij werd hij een beetje geholpen door een Landon Cassill, een vroegere protégee van Hendrick Motorsports. Dale Earnhardt Jr. eindigde ondanks een pitstopblunder(hij stopte bij de pits van Aric Almirola) als vierde.

Winnaar Tony Stewart: “Met dit nieuwe asfalt is het afblokken van tegenstanders absoluut geen optie meer. Iedereen let op elkaar en als je elkaar geen plaats geeft kun je elkaar een slechte positie bezorgen. Als je nu naar iemand toe rijdt heb je de kans om hem in te halen, hoewel dit niet altijd zal lukken, heb je nu minstens de kans.”

Stewart verwacht dat het een zware Daytona 500 gaat worden. De wedstrijd op het nieuwe asfalt heeft laten zien dat deelnemers een partner moeten zoeken om naar voren te komen. Het zal dan ook de wedstrijd van de teamgenoten gaan worden.

2011_nns_daytona_stewart_bowyer
Prachtige samenwerking tussen Tony Stewart en Clint Bowyer. Aanvankelijk pushte
Bowyer Danica Patrick, maar die verloor de aansluiting met de mannen aan de kop.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet