Columns

Column: Anderstorp, Anderstorp? Waar ken ik dat van…

480_anderstorp_bocht

Voor mijn werk kom ik regelmatig in Zweden. Een geweldig land waar ik dus ook graag kom. Meestal de kant van Göteborg, soms Stockholm, soms wat anders. Ik heb in het plaatsje Hillerstorp een afspraak in mei 2010 en vraag mijn contactpersoon een hotelletje te boeken. Met de huurauto rij ik van Göteborg naar Hillerstorp en spreek met de mensen van het bedrijf. Als ik na mijn afspraak om een uur of 4 weg rij naar het hotel wat op het papiertje staat, tuur ik naar de naam van het dorpje … Anderstorp …. Anderstorp …. Waar ken ik dat van? Ik kom er maar niet op.


Door: Pim Hoekzema
Foto’s: Archief autosport.nl

480_anderstorp_tekening

Anderstorp, Zweden. Het circuit maakt deels gebruik van een oude startbaan en heeft zodoende een heel lang en breed recht stuk. 6 jaar op een rij wordt de Grand Prix van Zweden hier gehouden en de laatste is in 1978, gewonnen door Lauda in een Alfa Romeo.
 
480_lauda_zweden

Daarna is het stil in Anderstorp. De WTCC verschijnt er jaren later een aantal maal en er worden wat landelijke races gehouden.

240_anderstorp_1973Op de borden vlakbij het dorp zie ik het staan: Anderstorp Raceway! Wat dom! Natuurlijk, daar ken ik het van, van de beelden van die belachelijk brede baan, waar de wagens slipstreamen over een enorm lang stuk, en aan het einde de serie knikken. Uiteraard draai ik linksaf naar het circuit en begint mijn hartslag te stijgen. Ik draai de weg naar het circuit op en het hek staat open! Yes! Ik rij door en zie een redelijk verlaten circuit. Links staan allemaal Dacia’s van een soort van raceschool en er staan wat pitboxen open, waar wordt gesleuteld aan Formule Renaults. Verder is het stil en wordt er niet gereden. De paddock links is groot maar alles is aan de buitenkant van de baan. Ik besluit om een stuk langs de baan te gaan lopen op zoek naar dingen van vroeger. Achter op het circuit staan de oude tribunes nog, overgroeid met gras. Plat op de grond vind ik oude reclameborden, John Player Special, Simca, helemaal vergaan maar duidelijk uit de Formule 1 tijd van de jaren 70. De teksten op de muren getuigen ook van die tijd met ouderwetse kleuren en logo’s, echt prachtig om te zien. Als je stil bent, hoor je de geluiden van vroeger weer tevoorschijn komen. Het gejank van de motoren, de duizenden mensen. In de bossen staan toegangshuisjes, waar mensen hun kaartje gekocht moeten hebben, helemaal vergaan en vergroeid met het bos, er is nog amper een pad waarneembaar. De Formule 1 is hier maar 6 jaar geweest en heeft daarna de erfenis achtergelaten. Op een bepaald moment sta ik op de baan zelf, wat vroeger een landingsbaan is geweest. Het is nog veel breder dan ik dacht en het voelt als heilige grond. Van Zweden word ik sowieso vaak stil, maar van deze setting helemaal.

480_toren_anderstorp

Ik loop terug naar mijn auto en het circuit is helemaal verlaten. Letterlijk, want ik wil wegrijden maar het hek zit dicht. Ik kan er niet uit, ik rij rond en vind geen andere uitgang. Over het hek klimmen lijkt me geen optie in mijn pak en ik vind in een pitbox nog iemand, gelukkig. Hij stapt in zijn auto en rijdt naar het hek, wat hij open doet met een afstandsbediening. “Grappig” meld ik hem en bedank hem. Hij vertelt me dat elke inwoner van Anderstop die iets doet met dit circuit, zo’n afstandsbediening heeft. Die zou ik best wel eens willen lenen, bedenk ik me.

480_anderstorp_mvk_kop

Het baanrecord van Anderstorp is in handen van Marijn van Kalmthout met zijn F1 Bennetton uit 1997.

Ik rij naar het dorpje Anderstorp zelf, waar niets te zien is van het circuit of de Formule 1 geschiedenis op 3 kilometer afstand, maar dan ook echt niets. Het is een heel stil, rustig dorpje. Alleen in mijn hotel (het enige hotel in Anderstorp overigens) zie je vele tientallen foto’s uit vervlogen tijden, van Formule 1 wagens op de Anderstorp Raceway tot Niki Lauda in het hotel als gast. De eigenaar vertelt me dat racen eigenlijk helemaal niet in de Zweedse cultuur past. De gemiddelde Zweed houdt zich altijd netjes aan de snelheid en de gemiddelde Zweed doet geen buitensporige dingen met auto’s. In Anderstorp en eigenlijk in Zweden leeft de Formule 1 niet echt meer en er is ook totaal geen behoefte om weer Formule 1 in Zweden te hebben.Over een paar maanden moet ik waarschijnlijk weer naar Anderstorp en 1 ding weet ik zeker: het circuit zal ik weer bezoeken. Het hotel overigens niet.

Pim Hoekzema

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet