NASCAR

NASCAR: Penske-coureur Kurt Busch krijgt zege cadeau in Bud Shoot Out

Penske-coureur Kurt Busch kreeg tijdens de Bud Shoot Out op Daytona de zege cadeau doordat JGR-Toyota-coureur Denny Hamlin op het opnieuw geasfalteerde Daytona het gezonde verstand liet zegevieren.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR


2011daytonafeb_3_wideracing
Spectaculairder kan eigenlijk niet toch?

Kurt Busch wint. Hamlin laat gezonde verstand zegevieren
Het opnieuw geasfalteerde Daytona zorgt ervoor dat de NASCAR bolides zich nog dichter bij elkaar bevinden. Vooral het “tandem”-racen waarbij je met z’n tweeën rijdt zorgt voor veel spektakel en hogere topsnelheden. Bij de z.g. “single-car-runs” bedraagt de snelheid van een auto ongeveer 296 km/u. Rijden ze met z’n tweeën dan ligt de topsnelheid al 30 km/u hoger! NASCAR heeft al maatregelen genomen om de snelheden iets te drukken, maar die haalden voorlopig weinig uit.

In de allerlaatste van de 75 ronden tellende wedstrijd stormden er vier auto’s tegelijk richting finish met Ryan Newman op kop. Daarachter bevonden zich Denny Hamlin, Kurt Busch en Jamie McMurray. Hamlin probeerde Newman te passeren maar opteerde om beneden de dubbele gele lijn te rijden. Dit is op Daytona niet geoorloofd. Hamlin ging optisch wel als eerste over de streep maar werd als twaalfde geklasseerd. Hamlin diende geen protest in. “De gele lijn is er om ons en de fans te beschermen maar ik besloot het gewoon safe te spelen. Een overwinning in de Shoot Out is het niet waard om iemand richting tribunes te sturen.”

Omdat Newman’s sparring partner wegviel profiteerden Kurt Busch en Jamie McMurray. Busch die met de enige Dodge in het veld van 24 deelnemers van start ging kon McMurray niet genoeg bedanken. “Het is een bijzondere overwinning op een bijzondere plaats. Zonder hem zou dit niet mogelijk geweest zijn. Hij was vanavond gewoon de man. Hij bleef in de buurt. Ik denk dat dit wel de show was die de fans wilden zien.”

Jamie McMurray: “Het is totaal verschillend van wat wij gewend zijn. Ik hoop dat het fans opwindend genoeg was. Ook vanuit het rijders-standpunt was het spectaculair genoeg om met z’n tweeën te rijden.”

2011daytonafeb_shootout_secondcaution
Montoya,Edwards,Earnhardt en Conway Out!

Teleurstelling voor Dale Earnhardt Jr en Juan Pablo Montoya
Voor Dale Earnhardt Jr. en Juan Pablo Montoya eindigde de Bud Shoot Out in mineur. Zij raakten in de 28e ronde verwikkeld bij een aanrijding waarbij meerdere deelnemers betrokken waren. Earnhardt werd als 19e geklasseerd en Juan Pablo Montoya als 20e.

De 80.000 bezoekers waren getuige van maar liefst 28 wisselingen om de kop tussen negen coureurs in een startveld van 24 deelnemers.

Uitslag
1. Kurt Busch Dodge 75 ronden
2. Jamie McMurray Chevrolet 75 ronden
3. Ryan Newman Chevrolet 75 ronden
4. Jimmie Johnson Chevrolet 75 ronden
5. Greg Biffle Ford 75 ronden
6. Jeff Gordon Chevrolet 75 ronden
7. Kevin Harvick Chevrolet 75 ronden
8. Jeff Burton Chevrolet 75 ronden
9. Clint Bowyer Chevrolet 75 ronden
10.Bobby Labonte Toyota 75 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet