Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Legendarisch Indianapolis-ikoon Tom Carnegie overleden

De legendarische Indy-speaker Tom Carnegie overleed gisteren op 91-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Indianapolis. Voor velen was “The voice” van de Indy 500 synoniem met de legendarische “bricks”(bakstenen) op de start/finishlijn.

Tekst Willem J. Staat
Foto Indycar

tom_carnegie
Legendarisch. Tom Carnegie, de fameuze speaker van de Indy 500 overleed gisteren op 91-
jarige leeftijd. Hij versloeg 60 edities van de Indy 500! In 2007 nam hij afscheid.


Legendarische Indy-speaker overleden
Bij ruim 60-edities van de Indy 500 was Carnegie als speaker actief! Teambaas Chip Ganassi omschreef Carnegie als een “”ikoon” net zoals de Pagoda en “Gasoline Alley”. “Zonder Carnegie zal de Indy 500 nooit meer hetzelfde zijn” liet Mario Andretti weten.

Carnegie kwam per toeval met de Indy 500 in contact. Speedwaybaas Tony Hulman hoorde hem in 1946 bezig bij een autoshow. In mei van dat jaar heropende Hulman de Speedway en had iemand als speaker nodig. Met nauwelijks enige kennis van zaken accepteerde Carnegie de job. Carnegie moest het zonder rondetabellen en elektronische timing doen. Ook miste hij het totale overzicht over de Speedway. Hij wist zelfs nog niet eens wie nu eigenlijk de coureurs waren. Maar met zijn woorden wist hij sfeer en drama te creëren.

Speedway historicus Donald Davidson: “Je kunt niet de gehele baan overzien en de mensen moesten op zijn informatie vertrouwen. Hij had 30 of 40 seconden de ruimte om het publiek te bespelen. Het enige dat hij zei was “Ladies
and Gentlemen you won’t believe it. It’s a newwwww Track Record!” En hij deed dit op zodanige wijze dat hij zelfs het motorengebrul overstemde.

Carnegie stond zelfs niet eens bij de Indianapolis Motor Speedway onder contract. “Ik kwam gewoon elk jaar terug” verklaarde hij ooit eens. De grote liefde van Carnegie was echter niet de autosport maar basketball. Bij een schooltoernooi in het Amerikaanse New Castle verscheen hij enkele weken geleden voor het laatst in het openbaar. De naam Carnegie is voor vele Indycarfans net zo synoniem als die van vele Indycar-coureurs.




Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet