Sportscars

Sportscars: Peugeot helemaal klaar voor 2011

11_lm_90x28

Peugeot is klaar voor 2011. Dat is de boodschap die vandaag luid en duidelijk naar voren is gebracht tijdens de presentatie van de nieuwste LMP1. “Wij gaan voor de Intercontinental Le Mans Cup en de 24 uur van Le Mans. Met minder nemen we niet genoegen”, waren de strijdvaardige woorden van Peugeot Sport manager Olivier Quesnel.


Tekst: Nelson Valkenburg
Foto’s: Peugeot Sport


Bijna helemaal nieuw
Op het eerste gezicht lijkt de nieuwe LMP1 veel op de ‘oude’ 908. Zelfs de naam is hetzelfde gebleven, iets wat bij wijze van verrassing bekend werd gemaakt. “We hebben veel succes gehad met de 908. Een ander typenummer hoort niet bij deze auto”, vindt Technisch directeur Bruno Famin. Maar op de naam na is bijna niets hetzelfde aan deze nieuwe 908. “Op kleine zaken, zoals de ruitenwissers, na is deze auto geheel nieuw.”

Nieuwe reglementen
De grootste veranderingen zijn de nieuwe 3,7 V8 dieselmotor en de veranderde aerodynamica. “De nieuwe reglementen zorgen voor een nieuwe motor die 550 pk levert, ongeveer 150 minder dan voorheen”, legt Famin uit. “Daarnaast is er hard gewerkt om, ondanks de verplichte haaienvin en andere reglementswijzigingen, toch een goede balans in de auto te krijgen.” Een ander nieuw aspect zijn de voorwielen die in navolging van Acura en Audi rondom even groot zijn.

11_lm_90x26

Duidelijke doelen
De eerste test met de nieuwe auto werd al in juli van 2010 gedaan en sindsdien heeft het testteam duizenden kilometers gemaakt met de nieuwe 908. Met een duidelijk doel, verteld Quesnel. “We doen in 2011 mee aan het complete ILMC kampioenschap waar we een titel te verdedigen hebben.” Hetzelfde kan niet gezegd worden van Le Mans waar Peugeot vorig jaar zijn grootste nederlaag opliep. “Na Le Mans hebben we elkaar goed aangekeken en was de conclusie snel getrokken. We houden vertrouwen in elkaar en zijn dus niet in paniek geraakt.

Bekende namen achter het stuur
Dit betekent dat Peugeot ook teruggrijpt op de huidige coureurs. Stéphane Sarrazin, Frank Montagny en Alex Davidson rijden het volledige seizoen en worden aangevuld door Sebastien Bourdais, Marc Gene, Simon Pagenaud, Alexander Wurz, Nicolas Minassian en Pedro Lamy in wisselende samenstellingen. Op Le Mans en tijdens de 6 uurs race van Spa-Francorchamps worden drie auto's ingezet. Tijdens de vijf andere wedstrijden staan twee 908's aan de start.

Voor Le Mans betekent dit de volgende rijderscombinaties:

#07 : Wurz/Davison/Gene
#08 : Sarrazin/Montagny/Minassian
#09 : Bourdais/Pagenaud/Lamy

Een nieuwe auto dus voor Peugeot Sport. Maar met een uiterst degelijke voorbereiding en een rijdersbezetting die voor niemand onder doet zijn de Fransen klaar om de rivaliteit met Audi volledig op te pakken.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet