Sportscars

Sportscars: Nieuwe ORECA 03 maakt eerste meters

oreca03_test_01

Na het nieuws dat ORECA in 2011 opnieuw in actie komt met de Peugeot 908 HDI-FAP is nu de nieuwste klantenauto aan de beurt. Want onder toeziend oog van teameigenaar Hugh de Chaunac heeft de gloednieuwe ORECA 03 op Paul-Ricard LMP2 de eerste meters gemaakt.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto’s: ORECA

Nieuwe stap als constructeur
De ORECA 03 is een doorontwikkeling van het eerste eigen model, de O1 LMP1 dat vooral in 2009 succesvol was in de Le Mans Series. Het grote verschil met die auto is dat de 03 echt bestemd is voor privéteams en dat brengt natuurlijk extra druk met zich mee. Het is dan ook niet vreemd dat de roll-out van de nieuwe auto voor extra spanning zorgde bij De Chaunac: "De komst van een nieuwe ORECA is altijd een speciaal moment. Dat was zo met de 01 maar nog meer met de 03. Deze auto bevestigt onze ontwikkeling als constructeur en ik ben dan ook meer dan trots dat de eerste testdagen zo goed zijn verlopen.”

oreca03_test_081
De 03 LMP2, overduidelijk een ORECA

Grote verbetering
Met meer dan 1000 kilometer in twee dagen is het debuut van de ORECA 03 een absoluut success, vindt ook Nicolas Lapierre die tijdens de testdagen de auto deelde met Soheil Ayari. “De 01 was al een van de beste prototypes maar het team heeft de auto toch nog echt weten te verbeteren. Vooral door het gewichtsverdeling is de 03 heel wendbaar en een plezier om mee te rijden.” Ook Ayari, die waarschijnlijk door ORECA bij een van de klantenteams geplaatst wordt is lovend over de nieuwe auto, die voor de test was uitgerust met de nieuwe Nissan-motor: “De auto lijkt op zijn grote broer maar ik was verrast door de remmen en de manier waarop hij met de banden omgaat. In de langere runs konden we veel vergen van het rubber, een groot voordeel.”

Dat grote voordeel gaat voorlopig naar drie teams die in 2011 met de 03 gaan uitkomen. Boutsen Energy Racing, TDS Racing en Raceperformance moeten het opnemen tegen de HPD’s en de Lola’s in een klasse waar de lat steeds hoger wordt gelegd. En met de ORECA 03 ligt die lat ineens weer een stukje hoger.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet