Sportscars

Sportscars: 36 full-time inschrijvingen voor Le Mans Series

14

De Le Mans Series heeft de lijst met inschrijvingen voor het hele seizoen bekendgemaakt. 36 auto’s hebben zijn bij elk van de vijf wedstrijden van de partij, verdeeld over 5 klasses: LMP1 , LMP2, Formula Le Mans, GTE Pro en GTE Amateur. Daarmee bewijst de LMS opnieuw dat het sportscarkampioenschap bijzonder gezond is.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto’s: ACO


Met 36 vast ingeschreven auto’s trekt de Le Mans Series iets minder vaste inschrijvers dan vorig jaar. De grootste reden hiervoor is geen negatieve aangezien een heel groot deel van de sportscarteams in 2011 kiest voor de Intercontinental Le Mans Cup. Deze wereldwijde klasse doet naast twee races in het ALMS en een wedstrijd in Azie ook nog eens drie Le Mans Series races aan aan. Voeg daarbij ook nog eens teams die nog geen programma voor een volledig seizoen kunnen vastleggen en het is zeker dat ook komend seizoen de Le Mans Series over volle velden beschikt.

Nieuwe opzet GT-klasse
Het meest opvallend is de nieuwe klasse-structuur in de GT Endurance, voorheen GT2, divisie. De ACO heeft een officiele scheiding gemaakt tussen teams met volledig professionele rijders en amateurinschrijvingen. De GTE Pro klasse is bedoeld voor rijders met een “platinum” of “goud” aanduiding terwijl alleen auto’s van maximaal een jaar oud gebruikt mogen worden. In GTE AM zie je daarmee dus teams met oudere auto’s en minder succesvolle coureurs achter het stuur. De reden voor deze herstructurering is de vlucht die de GT-klasse heeft genomen het afgelopen jaar. Fabrieksteams van Porsche, Ferrari, BMW en Corvette werken met zulke goede coureurs en bijpassende budgetten dat het onmogelijk is om als prive team te winnen. Met de GTE AM categorie zorgt de ACO er voor dat de kleinere teams niet verpletterd worden in het klassement.

Verrassingen in elke klasse
Op de inschrijflijst staan een aantal verrassingen. Bij de prototypes zijn dat de PECOM, oftewel AF Corse, Lola-Judd LMP1 en de ORECA 03 Nissand LMP van Boutsen Energy Racing. De 21-jarige Oostenrijker Dominik Kraihamer leidt het Boutsen teamteam in de overstap van de Formula Le Mans klasse naar de LMP2-divisie. In GTE Pro valt de terugkeer van de Gruppe M-naam op. Gruppe M kwam halverwege het vorige decennium uit het niets, domineerde het FIA GT2 kampioenschap in 2005 met een Porsche voordat het weer net zo verrassend verdween. Nu verschijnt de naam dus opnieuw en heeft het met een nieuwe Porsche en voormalig-Formule 3 topper toch weer een echte kanshebber. Een afwezige op de inschrijflijst is Spyker Squadron dat na een aantal jaren full-time in de LMS actief te zijn geweest geen volledig programma heeft bevestigd.

Veel nieuwe auto’s en de zekerheid dat er bij de meeste evenementen ongeveer 20 deelnemers die gedurende het seizoen deel gaan nemen. Het zijn dan misschien moeilijke tijden in de autosport. Maar met de Le Mans Series gaat 2011 een prima seizoen worden.

Lees verder voor de volledige inschrijflijst.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet