Sportscars

Sportscars: Vierde Ganassi zege tijdens Rolex 24U Daytona. Bleekemolen uitgevallen

Na de hattrick van 2006-2008 behaalde het team van Chip Ganassi de vierde zege in deze autosportklassieker. De BMW Riley van de combinatie Joey Hand, Scott Pruett, Graham Rahal en Memo Rojas ging als eerste over de finish. De tweede Ganassi-bolide van Scott Dixon/Dario Franchitti/Jamie McMurray en Juan Pablo Montoya eindigde als tweede. Mist zorgde in de ochtenduren voor een neutralisatie van ruim twee uur.

Tekst Willem J.Staat/Ed Heuvink
Foto’s Ed Heuvink/GrandAm

finish_2
Vierde zege voor het fameuze team van Chip Ganassi tijdens de 24U van Daytona.

Chip Slam op Daytona
Door hun zege bezorgden Scott Pruett, Memo Rojas, Graham Rahal en Joey Hand teameigenaar Chip Ganassi de 'Chip Slam'. De gevierde teameigenaar won in de afgelopen 12 maanden de Daytona 500, de Indy 500, de Brickyard 400 en de Rolex24. Een prestatie zonder precedent. Ook de tweede plaats dit weekend in Florida was voor een Ganassi team. Dario Franchitti, Juan Pablo Montoya, Scott Dixon en Jamie McMurray kwamen na 24 uur net iets meer dan twee seonden tekort. Beide teams hadden de beschikking over Riley BMW's. Derde algemeen werd het Porsche Riley team met de bemanning Christian Fittipaldi, Max Papis, JC france, Joao Barbosa en Terry Bocheler. De winnende equipe legde in 24 uur in totaal 720 ronden af. Geen record, mede doordat op zondagochtend vanwege hevige mist twee uur achter de pace car werd gereden.

Voor de vijfde maal in de geschiedenis van de Rolex 24U werd het tempo aardig gedrukt. Mist zorgde voor een behoorlijke vertraging. Gelukkig behoefde de wedstrijd, niet zoals in 2004 met rood onderbroken te worden. Toen werd er wegens zware regenval zelfs voor drie uur onderbroken.

Kleine problemen in de openingsfase van de Rolex 24U betekende voor het team van Chip Ganassi extra druk op de ketel. Scott Dixon liep al snel een kapotte rechterachterband op, terwijl men bij Scott Pruett de versnellingsbak moest wisselen. Kleine issues voor het team van Chip Ganassi, want na deze kleine tegenslagen liet het team zijn tanden zien begon een ongebruikelijk agressief tempo in te zetten. Ook een tweede lekke band van Dario Franchitti kon het team van Chip Ganassi niet uit balans brengen.

action_express_racing_3e
Het team van Action Express viste achter het net. Vorig jaar zegevierden zij. Dit keer
zat er niet meer dan een derde plek in.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet